Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Adonis , Loss

Adonis, Loss


Dichter: Adonis, Syrie, 1930-
Gedicht: Loss
Locatie: Gerecht/Papengracht, Leiden
Sinds: 2013 (nummer 107)


Engels
Loss


Loss, loss.
Loss saves us. It guides our footsteps.
And loss is a radiance.
All else a mask.

Loss unifies us with something other than us.
and loss fastens the face of the sea
to our dreaming.

And loss is just waiting.

(Vert.: Adonis)


Op

Nummer 107 Een speciaal muurgedicht in het Arabisch

Leiden - Ze zijn natuurlijk allemaal uniek, maar gedicht 107 op de muren van de stad Leiden is een bijzondere. Het is van de Syriche dichter Ali Ahmed Esber (83).
Hij leeft al jaren in ballingschap in Parijs. Vanwege zijn kritiek op de islam. Maar ook vanwege een open brief aan Assad waarin hij de Syrische leider verzocht op te stappen. Hij plaatste daarnaast evenzeer kanttekeningen bij de gewelddadige opstand tegen het regime.
Als dichter is Adonis, zoals hij wordt genoemd, onveranderd populair. Niet alleen in zijn geboorteland, maar in de hele Arabische wereld. Laat het nu precies 400 jaar geleden zijn dat de leerstoel Arabische Taal en Cultuur in Leiden werd ingesteld, als één van de eerste in Europa. En laat er in Leiden nu een uitgeverij/drukkerij zijn die al 320 jaar bestaat en die internationaal gezien toonaangevend is op het gebied van Arabische publicaties. De link met de Stichting TEGEN-BEELD was toen snel gelegd. Er moest een gedicht komen van Adonis.
Het is geschilderd door Jan Willem Bruins op de muur van 't Suppiershuysinghe schuin tegenover het Gerecht, hoek Papengracht. 'Loss' heet het in het Engels dat is gekozen als vertaling omdat het zo een breder publiek aanspreekt. "Een uitgelezen plek", vindt Ben Walenkamp van TEGEN-BEELD. "Hier komen veel toeristen, maar ook studenten voorbij."
De blokjes bruin en geel ter omlijsting zijn afgekeken van de moskee van Cordoba.

(Uit een fotobijschrift van Hielco Kuipers in het Leidsch Dagblad van dinsdag 29 oktober 2013.)


Op

Nieuw: wandelgids Islamitisch Leiden en Arabisch muurgedicht
Leiden is sinds 1 november een wandelgids door islamitisch Leiden en een Arabisch muurgedicht rijker. Dit dankzij de viering van 400 jaar Arabisch in Leiden.

Dertig locaties met islamitische link
Wist u dat de dakrand van het stadhuis versierd is met een rij bollen met kegelvormige punten waarop halve maantjes prijken? En dat de bekende Marokkaanse slager/supermarkt Mabroek, nu aan de Nieuwe Beestenmarkt en 's zaterdags op de markt, in 1974 begon in de Groenesteeg? Wel als u aan de hand van de 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' door de stad wandelt. Maar liefst dertig locaties hebben op enigerlei wijze een islamitische link.

Het eerste exemplaar van de wandelgids werd op 1 november aangeboden aan rector magnificus Carel Stolker. Dat gebeurde op de hoek van de Papengracht en het Gerecht, waar ook een Arabisch muurgedicht werd onthuld door een vertegenwoordiger van Saudi Aramco, een Saudische oliemaatschappij die kantoor houdt in Den Haag en de viering van 400 jaar Arabisch subsidieert. Waaronder het muurgedicht van Adonis, een hedendaagse Arabische dichter.

(Uit 'Nieuws & Agenda' van www.leidenuniv.nl)


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht