Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Hugo Claus , De aarde danst op haar wolken

Hugo Claus , De aarde danst op haar wolken

Dichter: Hugo Claus, België (Brugge, 5 april 1929 - Antwerpen, 19 maart 2008)
Gedicht: De aarde danst op haar wolken
Locatie: Geregracht 1, Leiden
Sinds: september 2004 (nummer 95)

Nederlands
De aarde danst op haar wolken

De aarde danst op haar wolken
met het geroezemoes van de middenstand
Ultragolven bereiken mij niet meer
ook niet die van het erbarmen.

Kan een gedicht denken?
In welke zin?
De aarde is er
voor het koesteren van klei, voor
het boetseren van gedachten
Kijk in mijn ogen!
Blijf niet wachten en verachten!

Door louter makelij
Kan de dichter zijn vel redden.

Het vers zwelt, bloeit, spat

(Uit: Hugo Claus, 'Flagrant', Boekhandel De Slegte, 2004)


Op

Achtergrond

Naar aanleiding van Hugo Claus' vijfenzeventigste verjaardag en de huldetentoostelling 'Hugo Claus - Wat een boek al niet mag zijn' in het Antiquariaat De Slegte te Antwerpen, van 15 mei tot 19 juni 2004, verscheen de dichtbundel 'Flagrant', met negen nieuwe gedichten van Hugo Claus. De uitgave betreft vier verschillende versies voor wat betreft vormgeving en illustratietechniek. Allereerst drie bibliofiele uitgaven (telkens van 75 exemplaren), die werden verzorgd door Rein Ergo & Pierre Alechinsky (met etsen), Danny Dobbelaere & Pat de Vylder (met penseeltekeningen), en Jan Vanriet (met litho's). Tot slot verscheen er ook een 'slechts' met de 'quasi definitieve' handschriften geïllustreerde en democratisch geprijsde versie, te koop in alle filialen van 'De Slegte'.

Tegen-Beeld had voor deze mooie locatie aan de Geregracht (de architect heeft de gevel er speciaal op ontworpen) al lang een gedicht van Hugo Claus op het oog. Slechts een week voordat Jan Willem Bruins zou beginnen te schilderen ontdekte hij dit nieuwe gedicht bij 'De Slegte'. Het was nog beter geschikt! Als letter gebruikte Jan Willem een iets eigen variant op een typemachineletter. De omlijsting van het gedicht doet denken aan een TV-scherm. ClausDie indruk wordt versterkt door de knopjes rechtsonder, waarin de bekende signaturen van Jan Willem Bruins en Ben Walenkamp vallen te ontdekken. Als extra is het rode lampje voor de stand-by stand toegevoegd.


Op

Stichting TEGEN-BEELD eert Hugo Claus

Ter ere van zijn 75e verjaardag heeft Stichting TEGEN-BEELD voor het 95e muurgedicht een gedicht van Hugo Claus gekozen. Het gedicht is aangebracht op de nieuwbouw aan de Geregracht. Deze week legt Jan Willem Bruins er de laatste hand aan. In juli heeft Jan Willem Bruins op de Pelikaanhof aan de Pelikaanstraat het gigantische Treno In Corsa van Cesare Simonetti voltooid als muurgedicht nummer 94.

In totaal zal de stichting TEGEN-BEELD in Leiden 100 muurgedichten aanbrengen.

(Bericht van Sleutelstad.nl op 17 september 2004)


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht