Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Herman Gorter, Blauw (vlamt de lucht)

GorterGorter

Dichter: Herman Gorter, Nederland, 1864 - 1927
Gedicht: Blauw (vlamt de lucht)
Locatie: Uiterstegracht 62, Leiden
Sinds: Mei 1998 (nummer 58)

Nederlands
Blauw (vlamt de lucht)

Blauw vlamt de lucht,

groen bloeit veld en boom,

zonder verlangen's zucht

spiegelt het, diepe stroom.

Blauw vlamt de lucht,

groen bloeit veld en boom,

diep van verlangen zucht

spiegelend wit de stroom.

(Uit de bundel: Verzen, 1928)


Op


Uitgezocht door:

lieveheersbeestjeJos Damen, Hoofd van de Library, Documentation & Information van het Afrika-Studiecentrum, Leiden.

'Blauw vlamt de lucht' (twee gedichten) van Gorter is uit de bundel 'Verzen' (1928), die postuum is uitgegeven. Het staat in deel twee, die verder vooral liefdesgedichten bevat. Het is geschreven tussen 1909 en 1912.

Op de vraag "waarom deze gedichten?" antwoordde Jos: "Gorter is een fantastische dichter. Wie niet springt, komt nooit aan de overkant. Gorter durft te springen en valt dus soms. Hier niet. De gedichten passen in de reeks van 100 en bij de Stichting TEGEN-BEELD zelf: kleurrijk. Doordat deze twee gedichten op elkaar lijken, ga je ook denken over het dichten zelf."

Als zijn signatuur bij dit gedicht van Gorter koos Jos een lieveheersbeestje. Zelf is hij onder meer schrijver van Stiefdochters en kastbloemen : ongelezen pracht van A tot Z uit de collecties van de Leidse Universiteitsbibliotheek (1996). En als hoofd Leenverkeer van de Universiteitsbibliotheek Leiden.maakte hij samen met Jan Just Witkam het boekje Voetstappen in het zand, de ultieme leeservaring van twintig Leidenaars. Ook was hij (mede) verantwoordelijk voor de volgende tentoonstellingen in de Leidse Universiteitsbibliotheek:
 


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht