Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Francesco de Gregori , Viva l'Italia

Francesco de Gregori , Viva l'Italia


Dichter: Francesco de Gregori, Rome, Italië, 4 april 1951
Gedicht: Viva l'Italia
Locatie: Vrouwenkerkplein 1, Leiden
Sinds:
Let op: Dit lied maakt geen deel uit van het project van de stichting TEGEN-BEELD.

Italiaans
Viva l'Italia

Viva l'Italia, l'Italia liberata,
l'Italia del valzer, l'Italia del caffŤ.
L'Italia derubata e colpita al cuore,
viva l'Italia, l'Italia che non muore.
Viva l'Italia, presa a tradimento,
l'Italia assassinata dai giornali e dal cemento,
l'Italia con gli occhi asciutti nella notte scura,

viva l'Italia, l'Italia che non ha paura.
Viva l'Italia, l'Italia che Ť in mezzo al mare,
l'Italia domenticata e l'Italia da dimenticare,
l'Italia metŗ giardino e metŗ galera,

viva l'Italia, l'Italia tutta intera.
Viva l'Italia, l'Italia che lavora,
l'Italia che si dispera, l'Italia che si innamora, 
l'Italia metŗ dovere e metŗ fortuna,

viva l'Italia, l'Italia sulla luna.
Viva l'Italia, l'Italia del 12 dicembre,
l'Italia con le bandiere, l'Italia nuda come sempre, 
l'Italia con gli occhi aperti nella notte triste,
viva l'Italia, l'Italia che resiste.

(Francesco de Gregori, 1979)

Nederlands
Leve ItaliŽ

Leve ItaliŽ, het bevrijde ItaliŽ,
het ItaliŽ van de wals, het ItaliŽ van de koffie.
Het bestolen en in het hart gestoken ItaliŽ,
Leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat niet sterft.
Leve ItaliŽ, in de ban van het verraad,
Het door kranten en cement vermoorde ItaliŽ,
Het ItaliŽ met droge ogen in de donkere nacht,

Leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat geen angst kent,
Leve ItaliŽ, het ItaliŽ omringd door de zee,
Het vergeten ItaliŽ en het te vergeten ItaliŽ,
Het ItaliŽ dat voor de ene helft tuin is en voor de andere gevang,

Leve ItaliŽ, het intacte ItaliŽ.
Leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat arbeidt,
het ItaliŽ dat wanhoopt, het ItaliŽ dat verliefd wordt,
Het ItaliŽ dat voor de ene helft plicht is en de andere fortuin.

Leve ItaliŽ, het ItaliŽ op de maan,
Leve ItaliŽ, het ItaliŽ van 12 december,
Het ItaliŽ met de vlaggen, ItaliŽ naakt als altijd,
Het ItaliŽ met open ogen in een droevige nacht,
Leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat zich verzet.

(Vert. Boris Kester)


Op

Achtergrond

Francesco De Gregori , Viva l'ItaliaEen typerende beschrijving van Italië in dit door de populaire Italiaanse artiest Francesco de Gregori geschreven en gezongen lied. Italiaans restaurant 'Olive Garden' koos dit als muurgedicht. Jan Willem Bruins schilderde het bekwaam op de wand.

'Olive Garden' is geen standaard "Italiaan". Het werd door IENS beschreven als 'Zeker niet goedkoop, maar het geld waard.' De uitgebreide kaart 'omhelst alles van antipasti tot dolci'. Voor een pizza ben je hier aan het verkeerde adres. De inrichting toont veel overeenkomsten met het personeel; 'druk, opzichtig en bombastisch'. 'Met een overdreven Italiaans accent en druk gesticulerend serveert het team hier de gerechten in een mediterraan tempo.' 'Piano, piano!'.

Overigens: de verwijzing in de tekst naar '12 december' slaat op de fameuze bomaanslag in een bankgebouw in Milaan op 12 december 1969 (de 'Strage di Piazza Fontana'), waarbij zestien doden vielen.


Op

Olive Garden

Het voelt als een cultuurschok, als je van de bizarre mengelmoes van middeleeuwse schoonheid en foeilijke jaren tachtig nieuwbouw uit de omgeving van het Leidse Vrouwenkerkplein binnenstapt bij Olive Garden. In een pand dat eerder een meubeldiscounter dan het betere Italiaanse restaurant lijkt te herbergen, word je onmiddellijk ondergedompeld in die typisch mediterrane sfeer van kouwe drukte en warme gastvrijheid.

De grootste blikvanger in het interieur is het metersbrede muurgedicht van Francesco de Gregori, in feite een ode op ItaliŽ. 'Viva l'Italia, l'Italia liberata, l'Italia del valzer, l'Italia del caffť. L'Italia derubata e colpita al cuore, viva l'Italia, l'Italia che non muore.' ('Leve ItaliŽ, het bevrijde ItaliŽ, het ItaliŽ van de wals, het ItaliŽ van de koffie. Het bestolen en in het hart gestoken ItaliŽ, leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat niet sterft.') En zo gaat het nog een paar meter door.

Achter de imposante glasgevel, waar het duister de rauwe werkelijkheid buitensluit, is de langwerpige eetgelegenheid stijlvol ingericht, met een doorleefde houten vloer, robuuste tafels, comfortabele rieten stoelen met hoge leuningen en stijlvolle verlichting. Opvallend is ook het enorme schilderij dat op een ongebruikelijke plek (als een plafondschildering) is opgehangen, net als de voormalige draaideur die is omgetoverd tot een mini Hortus Botanicus.

Voor de snelle pizzahap hoef je bij Olive Garden niet aan te kloppen. Het restaurant richt zich op het verfijndere segment van de Italiaanse keuken, wat zich vertaalt in een prachtige kaart met onder meer oog- en tongstrelende vlees- en visgerechten en huisgemaakte pasta-maaltijden.

Als mijn gezelschap en ik ons wat te lang verlekkeren aan deze opsomming van heerlijkheden, reikt de gastvrouw ons de helpende hand. We kunnen ons ook laten verrassen door de kok met het voortdurend wisselende Menu della Casa (42,50). Verras ons maar!
De eerste surprise is meteen al de wijn, een uitstekende, volle Barbera d'Alba (26,50) die met veel liefde wordt overgeheveld in een bolvormige karaf, waar hij alle ruimte krijgt om te ademen.

Dan beginnen we met een stukje Italiaans brood, overladen met malse stukjes kalfsvlees in een heerlijke huisgemaakte pesto. Daarna worden we verrast door het meest obligate aller Italiaanse voorgerechten - de carpaccio - maar wel op de manier waarop die oorspronkelijk moet zijn bedoeld: ontdaan van halve liter dressing en de decimeter parmezaanse kaas die je er gewoonlijk op aantreft. Gewoon de eerlijke, pure smaak van het product, geraffineerd op smaak gemaakt met een weinig goede olie.

Daarna krijgen we stukjes verse pasta, met een saus van zwarte truffel, voordat het hoofdgerecht zich aandient: stukjes gegrilde ossenhaas, met een buitenmodel gamba en kruidige blokjes aardappel. Erbij krijgen we een bordje pasta, pittig van smaak dankzij de toegevoegde pepers. We sluiten af met een bord vol nagerechten, gedomineerd door Italiaans ijs.

'Viva l'Italia, l'Italia tutta intera. Viva l'Italia, l'Italia che lavora, l'Italia che si dispera, l'Italia che si innamora, l'Italia metŗ dovere e metŗ fortuna.' ('Leve ItaliŽ, het intacte ItaliŽ. Leve ItaliŽ, het ItaliŽ dat arbeidt, het ItaliŽ dat wanhoopt, het ItaliŽ dat verliefd wordt, het ItaliŽ dat voor de ene helft plicht is en de andere fortuin.') Het is een mooi gedicht, daar op de wand van Olive Garden. Maar de werkelijke ode aan ItaliŽ komt wat ons betreft uit de keuken.

Olive Garden
Vrouwenkerkplein 1,
2312 WR Leiden.
Tel.: 071-5122529

Ambiance:
Mediterraan
Menukaart:
Lust voor het oog
Personeel:
Authentiek
Keuken:
Goed
Prijs/kwaliteit:
Goed

(Gepubliceerd op 23 februari 2006, 14:33 in het Leidsch Dagblad)


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht