Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Maarten 't Hart , Een vrouw

Maarten 't Hart


Dichter: Maarten 't Hart, Nederland, 1944
Gedicht: Een vrouw
Locatie: Nieuwe Rijn 53/54, Leiden
Sinds: 7 oktober 1998
Let op: Dit gedicht maakt geen deel uit van het project TEGEN-BEELD.


Nederlands
Een vrouw

Een vouw mag alles dragen
blazer, broek of rok.
Dat kan een man niet wagen
voor hem slechts pak of sok.

Een vrouw kan over straten gaan
gehuld in bont of leer
Ook ik wil soms een 'robe' aan
al ben ik dan een heer.


Op

Maarten 't Hart hulpverkoopster in Leidse bont- en leerwinkel

'Waar vind je zo'n ambassadrice voor de mode?'

LEIDEN - CEES VAN HOORE

Maarten 't Harts voorkeur om zich in vrouwenkleren te hullen is bekend. Nog vers staat literair Nederland de dag in het geheugen dat de auteur tijdens het Boekenbal in een zalmkleurig ensemble de trappen van de Amsterdamse Stadsschouwburg afdaalde. Maar dat hij af en toe ook gehuld in vrouwenkleding als hulpverkoopster werkt bij de gerenommeerde modezaak in leer, bont en lammy van Paul van Egmond aan de Nieuwe Rijn in Leiden, zullen weinigen weten. Maarten is vooral een schrijver van romans, essays en columns. Voor zijn geliefde modewinkel heeft hij zich echter één keer bezondigd aan de poëzie. Decoratieschilder Jan Willem Bruins heeft in de winkel op een van de muren een gedicht van Maarten aangebracht. Van Egmond heeft de zaak verbouwd en om dat een beetje te vieren zal het vers van de bekende schrijver op 7 oktober vanachter een draperie tevoorschijn komen en door Maarten zelf worden ondertekend. Het gedicht gaat als volgt:

Een vouw mag alles dragen
blazer; broek of rok.
Dat kan een man niet wagen
voor hem slechts pak of sok.

Een vrouw kan over straten gaan
gehuld in bont of leer
Ook ik wil soms een 'robe' aan
al ben ik dan een heer.

Eigenaar Paul van Egmond Is zeer verguld met de literaire uiting van zijn vriend en klant. "Er kwam na de verbouwing een muur vrij en we dachten dat het leuk was om daar nu eens een gedicht op te laten schilderen. Een gedicht van Maarten, zijn eerste gedicht." ,,Maarten komt hier erg veel. Hij wipt meestal op dinsdag of donderdag even langs, als hij pianoles heeft gehlad of zo. Dan past of koopt bij ook het een en ander. Vaak is hij dan al als vrouw gekleed en geeft hij de klanten advies. Dan zegt hij of een jurk af jas goed bij hen kleurt of dat iets echt schattig of mooi is. Hij werkt dan een paar uurtjes als hulpverkoopster."

"De meeste mensen herkennen hem wel als ze goed kijken.Vaak zijn ze zeer vereerd. Het gebeurt natuurlijk niet elke dag dat je een grote schrijver in zo'n omgeving tegenkomt Als hij weer eens in vrouwenkleren wil lopen, ga ik wel met hem mee. Ergens, een borreltje drinken." "Ik maak veel kleding hier zelf. Maatkleding. Ook voor Maarten. Hij is nogal groot en stevig, dus dameskleding van zijn maat vind je niet zo snel. Maar hier kan hij altijd terecht. Hij is een goede klant en daarbij af en toe voor ons ook een prima hulp. Waar vind je zo'n ambassadrice van de mode?' De schrijver was zelf helaas niet bereikbaar voor commentaar.

(Leidsch Dagblad 18 september 1998)


Op

Unieke muur bij Paul van Egmond

Maarten 't Hart vult open plek in modezaak in leer en lammy

Maarten 't Hart in mei 2004Maarten 't Hart en Paul van Egmond hebben een bijzondere band. Vlak nadat de schrijver zich als Maartje vertoonde op het Boekenbal in 1991, kwam hij in de modezaak aan de Nieuwe Rijn langs om zijn eerst, jasje te kopen. En daar is het niet hij gebleven.

"Maarten komt hier heel vaak", vertelt eigenaar Paul van Egmond. 'Hij heeft een eigen hoekje waar hij zich makkelijk kan verkleden om even als vrouw door de stad te lopen. Als er dan klanten zijn, geeft hij gerust zijn mening over hoe de kleding hen staat. Je kan hem wel een hulpverkoopster noemen".

Toen Van Egmond zijn zaak verbouwd had, zat hij met één probleem. Er was één lege muur, "Het leek mij wel leuk om doe muur op te sieren Maarten 't Hart heeft het gedacht gemaakt, zijn eerste, en der is op de muur aangebracht door decoratieschilder Jan Willem Bruins Afgelopen woensdag heel Maarten het gedicht ondertekend'. Na afloop van de heuglijke gebeurtenis en ook de dagen daarop presenteerde Paul van Egmond de nieuwe herfst- en wintercollectie van suède-Ieder en de specialiteit van het huis, de lammy coats.

"Deze coats maken wij helemaal zelf en dat is best uniek". Wie geïnteresseerd is in de nieuwe modelijn, is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij Paul van Egmond, Nieuwe Rijn 53-54 in Leiden, tel. 071-5123308.

(Het op Zondag 11 oktober 1998)


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht