Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Rens Heruer , Leids Volkslied

Rens Heruer

Dichter: Rens Heruer, Nederland
Gedicht: Leids Volkslied
Locatie: 3 Octoberstraat 37 (binnen), Leiden
Sinds: oktober 2000
Let op: Dit muurgedicht, dat geen deel uitmaakte van het project TEGEN-BEELD, is na het verhuizen van Ger
                Scheffer overgeschilderd.

Nederlands
Leids Volkslied (eerste couplet)

Leiden, trots van Neerlands steden
Parel van het Hollands land

Stad van heden vol verleden
Stad van werk met hart en hand

Plaats van dromen en van daad
Waar ieder blijft en niemand gaat

Leiden, stad van denken en van doen
Stad van mijn hart door nu en toen


Op

Rens Heruer nu ook tegen de muur

Pablo Cabenda in de Blauwe Steen

Jan van Hout, Piet Paaltjens, Paul Marijnis, Cees van Hoore, en nu dan Rens Heruer. De Neerlandicus en archivaris van de 3 October-Vereeniging is sinds kort opgenomen in de eregalerij van dichters die tegen de muur zijn gezet. De mannen en vrouwen wier gedichten aan Leidse muren worden toevertrouwd. En dat is bijzonder want Rens Heruer is goed beschouwd niet eens een dichter en toch uitverkoren. Niet door Stichting Tegenbeeld zelf, die de gedichten op de muren schildert, maar toch.

In de woonkamer van Ger Scheffer straalt sinds afgelopen zaterdag ongeveer één vierkante meter Heruer aan de wand. Het eerste couplet van het Leids Volkslied, het geesteskind van het bestuurslid van de vereniging en de voorzitter van de optochtcommissie. Een ode aan de stad en dat, kan het toepasselijker, aan de Drie Octoberstraat. De liefde voor alle dingen die Leids zijn, waart rond in familie Scheffer. Belijdt Ger in zijn vrije tijd zijn passie, Broer Tjeerd doet als directeur van Leiden Promotie aan betaalde liefde. ,,En die vond het ook een geweldig idee.''

Scheffer liep al een behoorlijke tijd met het idee om iets Leids met zijn twee jaar geleden 'verbouwde huisje' te doen. Want de liefde die van binnen woedt, zoekt zijn weg naar buiten. Geïnspireerd door Stichting Tegenbeeld, de organisatie die van Leiden al de meeste geletterde stad van Nederland wist te maken, zocht hij in boeken en bibliotheken maar vond niets van zijn gading. Totdat zijn vrouw begin oktober, in de aanloop naar het jaarlijkse ritueel van bier en bevrijding, het Leidse volkslied tegen het lijf liep. ,,En we zeiden meteen dit is het.'' Scheffer benaderde Stichting Tegenbeeld. Maar alleen buitenmuren behoren tot het werkterrein van Tegen beeld. ,,Toen heb ik een aantal kunstenaars van de Haagweg 4 benaderd. Daarvan bleken Maayke Schuitema en Marjolein van Haasteren gevoelsmatig het best bij het idee van mijn vrouw en mij te passen.''

En voorwaar het gedicht over Leiden 'de trots van Nederlandse steden, de parel van het Hollands land' is nu het juweeltje in Scheffers stede en de blikvanger in zijn pand. Iedereen die bij Scheffer over de vloer komt, spreekt er vol lof over. ,,Ik hoop dat ik er een beetje een trend mee zet.'' De geestelijk vader zelf, die afgelopen zaterdag het blakende kindje mocht aanschouwen, is er heel blij mee.

Voor Leidenaars zelf is het volgens Heruer bijzonder, zo'n onverholen uiting van Leiden-liefde. ,,Leidenaars zijn over het algemeen naar buiten niet zo chauvinistisch. Die houden het, en hier dan letterlijk, binnenskamers.'' Hij is overigens van plan een stukje P.C. Hooft over de geschiedenis van Leiden tegen de muur van zijn archief te zetten. En hoewel hij zichzelf niet zou durven vergelijken met Hooft, wil hij wel toegeven een beetje trots te zijn. ,,Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Wij, de componist Eric Filemon en ik, hadden de pretentie om een volkslied voor Leiden te maken. De bedoeling van zo'n volkslied is dat het in de hoofden en de harten van de mensen gaat leven. En dan ben ik als persoon verder helemaal niet belangrijk.''

(Leidsch Dagblad 3 november 2000)


Op

Het Leids volkslied moet zichzelf bewijzen

Bekendheid van een lied kun je niet afdwingen. Overdreven promotie is geen goede zaak „Je kunt alleen maar hopen dat het aanslaat", aldus Rens Heruer, tekstschrijver van het Leids volkslied. „De filosofie achter de introductie vorig jaar was om een echt volkslied in het leven te roepen. Dat is rond 3 oktober gebeurd. Het volkslied is geen Leids lied maar een lied over Leiden. Het komt uit de boezem van leden van de 3 October-Vereeniging."

De suggestie van componist Eric Filemon het lied op cd te zetten, af te drukken in de gemeentewijzer en op stencil op de balie van het VVV neer te leggen, vindt hij zinvol. „Verspreiding van de tekst helpt uiteraard om meer bekendheid aan het lied te geven, maar het moet toch vooral op spontane wijze gebeuren. Het Leids volkslied moet zichzelf bewijzen."

Volgens Heruer begint het lied al aardig ingeburgerd te raken. „Links en rechts hoor je dat mensen het kennen. Dat de gemeente het op haar website plaatst, vind ik een goede zaak. Ik heb ook gehoord dat het volkslied elke twee weken voor de thuiswedstrijd van het eerste elfral van UVS wordt gespeeld. Dat is leuk, want zo moet het langzamerhand steeds meer bekend worden."

De tekst van het lied stond vorig jaar in de feestwijzer van de 3 October-Vereeniging en dat gebeurt dit jaar weer. „Maar de kennis van het lied moet natuurlijk nóg breder", weet Heruer. Om nou elke gemeenteraadsvergadering te beginnen met het zingen van het lied, is misschien een tikkeltje overdreven. „Maar het lied zou bij wijze van spreken tijdens de Peurbakkentocht en de Waterdagen over grachten en singels moeten schallen , vindt Heruer. „Daarom zou een cd met het volkslied bij elke organisator van evenementen in de kast moeten liggen. Kijk, het zou zo moeten zijn dat er geen gelegenheid is waar er niét met het volkslied wordt begonnen. Maar nogmaals, bekendheid kun je niet afdwingen, dat moet inslijten."

(Leidsch Dagblad 7 augustus 2001)


Op

Het Leids volkslied: volledige tekst

Leiden, trots van Neerlands steden 
Parel van het Hollands land 
Stad van heden vol verleden 
Stad van werk met hart en hand 
Plaats van dromen en van daad 
Waar ieder blijft en niemand gaat 
Leiden stad van denken en doen 
Stad van mijn hart door nu en toen

Waar de Rijnen samenstromen
Werd een trotse burcht gebouwd
Teken van wat eens zou komen
Stad van glorie nieuw en oud 
Welkom was in elke tijd 
Wie vluchtte om standvastigheid 
Leiden fier en eeuwig koen
Stad van mijn hart door nu en toen
Stad met veel beroemde zonen 
Leiden is hun wieg geweest
Zie hoe zij de wereld tonen
Grootheid door een vrije geest 
Zij genoten Leidens gunst 
In wetenschap en schone Kunst 
Zo kwam Leiden aan zijn roem 
Stad van mijn hart door nu en toen

Leiden trots van Neerlands steden 
Parel van het Hollands land 
Stad met eeuwenlang verleden 
Heeft mijn toekomst in de hand
Leidse kleuren draag ik fier 
Geen and're stad lokt mij van hier 
Rood en wit in mijn blazoen 
Stad van mijn hart door nu en toen.

Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht