Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Gerrit Komrij , de SchoolverlaterDichter: Gerrit Komrij, Nederland, 30 maart 1944 -
Gedicht: De Schoolverlater
Locatie: Nieuwsteeg (zijgevel KOG), Leiden
Sinds: mei 2008 (onthulling 5 september 2008)
Let op: Dit sonnet maakt geen deel uit van het project TEGEN-BEELD.

Nederlands
De Schoolverlater

Een rijstebrijberg ben ik doorgegaan
Van schoolse weetjes en verplichte stof, 
Waar drang naar vrijheid niet was toegestaan, 
Waar alles op mij viel en niets mij trof -

Tot ik belandde in een open veld,
ver van de regels en de kouwe drukte,
waar mij een pauw van wijsheid heeft verteld
en ik de kennis van de bomen plukte.

Ik had voor nutteloosheid alle tijd
en trof daar goud aan als ik kiezels zocht.
Die wereld heette universiteit.

Een wereld die nu, hoor je wel beweren, 
Aan wolf en snelheidsduivel wordt verkocht -
Alsof je bankpapier op brood kunt smeren.

(in: Leidraad, 16e jaargang, nummer 4, oktober 2000)

 

Op

Dubbele hulde oud-rector magnificus

Oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden Douwe Breimer, krijgt een dubbel eerbetoon in de stad. Studenten onthullen vrijdag een muurgedicht en bij de Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg komt over een paar maanden een granieten gedenksteen in de toegangspoort.

De gedenksteen vormt tevens een herinnering aan het Leids studentencabaret, dat in 2007 vijftig jaar geleden werd opgericht. Op de steen wordt een strofe van het lied 'Laat je zoon studeren' aangebracht, uit het eerste programma van het leids studentencabaret. De steen komt op de grens van gemeente- en universiteitsgrond. Waarmee de gemeente wil symboliseren dat Breimer een belangrijke rol speelde in het verbeteren van de verhoudingen tussen gemeente en universiteit.

(het Leidsch Dagblad van 2 september 2008)


Op

Uitgezocht voor: Oud Rector Magnificus prof. dr. Douwe Breimer

Image"De Leidse studenten hebben in de loop der eeuwen een enorm gevarieerde en pluriforme reeks van organisaties en verenigingen opgericht, om bij te dragen aan gezelligheid, aan sport, aan persoonlijke vorming buiten je studie om. Zorg dat je deel wordt van die geweldige melting pot die studentenleven heet en waar je kunt debatteren, drinken (vooral water en frisdrank natuurlijk), drummen, trimmen, roeien, stoeien, knoeien, muziek maken, wat niet al. Kortom, neem daar actief aan deel en word lid van studentenverenigingen en bij voorkeur ook van een gezelligheidsvereniging." 

Bovenstaande woorden zijn afkomstig uit de toespraak van de (oud) Rector Magnificus, prof. dr. Douwe Breimer, bij de opening van de EL CID-week 2006, de introductieweek van de Universiteit Leiden. 

Het is de bedoeling dat het gedicht op 6 september 2008 in aanwezigheid van prof. dr. Breimer en andere genodigden officieel onthuld wordt. Organisatoren / initiatiefnemers zijn verenigd in het Comitť muurgedicht prof. dr. Breimer vanuit de studentenorganisaties. Het muurgedicht is vervaardigd door de Leidse kunstenaar Hendrik Ribot, die ook de maker is van het muurgedicht van Ida Gerhardt Code d' Honneur  en van Piet Paaltjens Aan u mijn groet, o Leidsch Studentencorps (Zie ook zijn website).

 
Op

‘Ik had voor nutteloosheid alle tijd’

Ik had voor nutteloosheid alle tijd. Deze zin over de universiteit komt uit het gedicht De Schoolverlater van Gerrit Komrij. Het is op 5 september als muurgedicht aangeboden aan voormalig rector magnificus Douwe Breimer door de Leidse studenten en enkele alumni.

Eigen keuze
De plaquette onder het muurgedicht

De plaquette onder het muurgedicht

Anderhalf jaar na de dies natalis waarop Douwe Breimer afscheid nam als rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, werd hem het muurgedicht 'De schoolverlater' van Gerrit Komrij aangeboden, aangebracht op de muur aan de Nieuwsteegzijde van het Kamerlingh Onnes Gebouw. Het is een gift van de 23 Leidse studentenverenigingen, de student-commissie CASSA van het LUF en enkele jonge alumni. Met het gedicht danken de gevers Breimer voor zijn ‘buitengewone verdiensten voor het Leidse studentenleven’. Breimer koos het gedicht, dat Komrij in 2000 speciaal voor het alumniblad Leidraad van de Leidse universiteit schreef, zelf uit.

Sherry en suikerbrood
De realisatie van het gedicht op het Kamerlingh Onnesgebouw, de rechtenfaculteit, liep om diverse redenen vertraging op, maar vrijdag 5 september vond in een kleine ceremonie dan toch de officiŽle aanbieding
plaats. Vanwege de regen weken de genodigden uit naar het in de rechtenfaculteit gelegen Juridisch Cafť. Mehtap Karasu, de praeses van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV), beet het spits af. Ze sprak
lovende woorden over Breimer, die bij de opening van de EL CID-week de eerstejaars traditioneel aanspoorde lid te worden van een vereniging. Ook memoreerde Karasu de traditie dat Breimer de nieuwe besturen van
studentenverenigingen om 9.00 uur 's ochtends uitnodigde voor sherry en suikerbrood.’ Dit muurgedicht is een eerbetoon aan u, opdat alle Leidse inwoners, de studenten, professoren en toeristen bij het zien van dit
gedicht, U voor nu en in de toekomst, zullen eren’, aldus de praeses PKvV.

Brainstormsessies
Namens 'enkele jonge alumni' sprak vervolgens Jeroen Vugts Breimer toe. Hij dankte de oud-rector voor de goede samenwerking en de manier waarop hij participeerde in de regelmatig gehouden 'brainstormsessies' met
pasafgestudeerden. Ook de decaan van de rechtenfaculteit, Carel Stolker, sprak het publiek kort toe. Hij sprak over de spanning tussen de boodschap van het gedicht en de huidige maatregelen van de rechtenfaculteit om
studenten sneller te doen afstuderen. 'Maar het is juist die spanning die hoort bij een academie. Wetenschap wringt altijd een beetje', aldus Stolker. Trots Breimer gaf aan buitengewoon trots te zijn op het gedicht. 'Het mooiste vind ik nog dat alle scholieren die het Studiefestival van de universiteit bezoeken, op weg naar het Kamerlingh Onnes gebouw langs dit gedicht komen. Mij is beloofd dat er dan een student zal staan die de aanstaande schoolverlater wijst op dit gedicht', zei Breimer lachend.

Plaquette
De onthulling vond plaats door Prof. Breimer en Mehtap Karasu, die symbolisch een plaquette met daarop genoemd de aanbieders en ontvanger, tegen de muur van de rechtenfaculteit plakten. Vervolgens werd in stijl
afgesloten met een borrel op de sociŽteit van studentenvereniging SSR-Leiden.

(Nieuws en agenda Universiteit Leiden, 9 september 2008/CH)
 
Op

Wat staat daar onder het muurgedicht?

Het geheimzinnige signatuur onder het muurgedicht

Het geheimzinnige signatuur onder het muurgedicht

Tegenbeeld voorziet haar muurgedichten altijd van een signatuur, waar met enige voorkennis uit is af te leiden wie er verantwoordelijk is voor de keuze en het aanbrengen. Bij zijn eerste muurgedicht in Leiden liet schilder Hendrik Ribot iets dergelijks nog achterwege, maar nu heeft hij dan toch iets bijzonders gedaan. Zie de detailopname rechts!

Op de vraag wat deze signatuur precies te beteken heeft wil de schilder geen volledig antwoord geven: "O, die kleine lettertjes? Dat zijn initialen. En een stukje geheim schrift voor ingewijden, werd mij gevraagd aan te brengen."

Of FLO hier voor Functioneel Leeftijdsontslag staat, en wat dat mes betekent? Wie het wil zeggen kan dat hier melden. Het meest waarschijnlijke antwoord wordt opgenomen.
 
Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht