Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Filippo Tommaso Marinetti , Zang-Tumb-Tumb

Filippo Tommaso Marinetti , Zang-Tumb-Tumb


Dichter: Filippo Tommaso Marinetti, ItaliŽ, 1876 - 1944
Gedicht: Zang-Tumb-Tumb
Locatie: Hoge Rijndijk 8, Leiden
Sinds: 2003 (nummer 88)


Op

Over de kunstenaar

Filippo Tomasso Marinetti (1876-1944)is de oprichter en voorman van het Italiaans futurisme. Hij groeide op in AlexandriŽ (Egypte) en Parijs, maar gaat daarna in ItaliŽ wonen, het land waar zijn beide ouders vandaan kwamen.

Vanaf "Oprichting en Manifest" van het futurisme dat in 1909 gepubliceerd wordt, schrijft hij talloze manifesten die een compleet futuristisch programma presenteren. Dit programma beschrijft nieuwe artistieke en literaire vormen als `parole in liberta` (`woorden in vrijheid` zonder bijvoorbeeld syntactische regels). Deze vormen sluiten volgens Marinetti aan bij de nieuwe maatschappij, die gekenmerkt wordt door dynamiek en machines. Na de eerste wereldoorlog werd Marinetti een fervent aanhanger van het fascisme. Deze politieke keuzen maakten Marinetti nog controversiŽler dan hij op grond van zijn ideeŽn en optreden al was. Marinetti schreef zelf ook gedichten, maar deze werden zelfs door zijn medeavant-gardisten niet echt gewaardeerd.

Marinetti verwierf met zijn manifesten veel steun en aanhang. Zijn invloed beperkt zich niet tot de literatuur: Marinetti opperde ook ideeŽn over vele andere vakgebieden als beeldende kunst, film en fotografie. Deze manifesten schreef hij in samenwerking met andere kunstenaars. Marinetti`s manifesten hebben (in vertaling) ook een grote rol gespeeld bij de oprichting van het Russisch futurisme.

(Gelezen op kunstbus.nl)


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht