Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Oud nieuws over de Muurgedichten (2000)


Zelfbenoemde culturele kenners

In het jaaroverzicht 2000 van De Telegraaf stond in een stukje over het overlijden van Toon Hermans: "Er verschijnt ook een reeks bundels met gedichten van Toon. De literaire kritiek haalt zijn neus op voor de versjes. In Leiden, waar een groepje zelfbenoemde culturele kenners blinde muren van gedichten uit de hele wereld beschildert, verzekert [men ons] dat Toon geen schijn van kans maakt. Wel Marina Tsvetajeva in cyrillisch schrift, maar niets uit Fluiten naar de Overkant." (De Telegraaf)

30 december 2000

Toegevoegd: muurgedicht 63 Die kind wat dood geskiet is deur soldate by Nyanga van Ingrid Jonker.

30 december 2000

Toegevoegd: muurgedicht 4 De dichter is een gedicht van Jotie T'Hooft met daarbij diverse links die een zwart beeld geven over deze "zeer treurige prins" en het veel kleurrijkere muurgedicht 64: Taalles van Elisabeth Eybers.

28 december 2000

Toegevoegd: muurgedicht 40 O van Jan Eijkelboom en het naamloze muurgedicht 57 van Jan Arends. And thanks to Joost Felius from Dallas, USA, we now have an introduction to the Wall Poems in English.

19 december 2000

De Engelse dichter en vertaler James Brockway is vrijdag 15 december op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Brockway, die op jonge leeftijd naar Nederland kwam, heeft vele werken van Nederlandse dichters in het Engels vertaald. In 1966 kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs.
Brockway is verantwoordelijk voor de Engelse vertaling van vele Muurgedichten, waar op deze site en op de diverse muurbordjes een goed gebruik van is gemaakt. Hij schreef verder in het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamse Courant over modern Engelse proza. In 1997 werd hij onderscheiden met een ridderorde.
De stem van Brockway is hier te horen bij het voorlezen van zijn vertaling van het gedicht Verliefde Olifanten van Patty Scholten.
Nog meer vertalingen van zijn hand vind je op deze site.

13 december 2000

Cliff Crego heeft deze site ontdekt en schrijft op één van zijn sites over Kites (2) by Kees Buurman:
"I recently found this wonderful little poem by Kees Buurman on a website which documents on the Web a remarkable project called The Wall-Poems of Leiden [The Netherlands]. The private foundation, AGAINST-IMAGE, has over a period of eight years created more than 86 large-scale murals, each of which handsomely features a single poem in a unique graphic design. The selected poems reflect a highly international perspective—many are displayed in the original script and language—which it should be said is characteristic of much of Dutch literary tradition."
De veelzijdig begaafde Crego maakte ook een vertaling naar het Engels, die nu ook hier is opgenomen.

12 december 2000

Eind dit jaar verschijnt een herdruk van "Dicht op de muur", dat inmiddels al een jaar was uitverkocht. De uitgave wordt voorzien van een nieuw voorwoord van Anton Korteweg; uitgever is nu Burgersdijk & Niermans.

11 december 2000

Feestelijke presentatie van de vijf nieuwe muurgedichten in de Slaaghwijk. Zie hier voor verdere informatie.

10 december 2000

Muurgedicht 53 opgenomen: Spreeuw van Judith Herzberg. Met Duitse vertaling. Met dank aan Dietmar Fritze!

7 december 2000

Het Project Laurens Jz. Coster stuurt geïnteresseerden dagelijks een gedicht. Vandaag is dat Spreeuw van Judith Herzberg. Mèt een link naar de Muurgedichten, waardoor dezelfde dag 107 bezoekers geteld worden!

14 november 2000

Muurgedicht 8 opgenomen: de M u s van Jan Hanlo. En bij het gedicht zabaa.N suKhan ko van Nasir Kazmi staat nu een betere Engelse vertaling. Met dank aan Cora!

12 november 2000

Muurgedicht 50 opgenomen: de serat Kalatidha - Een duistere tijd van Ranggawarsita

5 november 2000

Nieuw: het Noodvers van Jan van Hout. En de Muurgedichten van Leiden beschikken nu ook over een eigen zoekmogelijkheid.

4 november 2000

Muurgedicht 76 van Jit Narain opgenomen en ook een nieuw Muurgedicht in een huiskamer: het Leids Volkslied van Rens Heruer.

1 november 2000

Muurgedicht 77 opgenomen: Idurar n-arrif - De bergen van de Rif van Elwalid Mimoun.

30 oktober 2000

Alle afgebeelde Muurgedichten kunnen nu ook als digitale ansichtkaart verzonden worden. Met dank aan Boris!

29 oktober 2000

Muurgedicht 36 opgenomen: Pluja van Salvador Espriu.

27 oktober 2000

Een eigen gastenboek toegevoegd.

22 oktober 2000

Nieuwe muurgedichten opgenomen: Vallana, Du Fu, Buurman en Schierbeek.
Probleempje 20 oktober opgelost.

21 oktober 2000

De site opnieuw ingedeeld; nieuwe pagina's voor alfabetisch, toelichting en nieuws.

20 oktober 2000

Eigen domeinnaam muurgedichten.nl verkregen en de bestaande site overgebracht van XS4ALL naar Freehosting. Tengevolge van de reclamebalk nog een probleempje om van de pagina's "netjes" terug te gaan naar de beginpagina.

24 september 2000

Onder de titel `XL Fietst de Dag Dicht', organiseren X-Literair en Stichting Tegenbeeld een fietsspeurtocht langs Leidse muurgedichten. De tocht begint om 14.00 uur vanaf de X, Apothekersdijk 33a, Leiden.

Meer nieuws


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht