Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Oud nieuws over de Muurgedichten (2003)


Poëzie op straat

Gedichten op of aan de straat zijn (helaas) niet meer uniek voor Leiden. In Leeuwarden kun je er over lopen en in Den Bosch zijn 'gevelgedichten' te zien van de hand van kunstenaar André Megens.

Italiaanse Liefdespoëzie in Leiden

Onder de titel "Sei la luce e il mattino" (Jij bent het licht en de ochtend) organiseert de Stichting Tegen-Beeld i.s.m. Jacowies Surie Kunstprojecten op 8 juni 2004 een avond vol gedichten in de openlucht in het centrum van Leiden. De avond staat in het teken van de Italiaanse Liefdespoëzie; er zullen een 100-tal Italiaanse gedichten worden voorgedragen en gezongen in het Nederlands en het Italiaans. De titel is ontleend aan het gedicht "In the morning you always come back" van Cesare Pavese (Italië, 1908-1950).

Muzikale muurgedichtendag

Op 6 juni 2004 wordt een grote muzikale muurgedichtendag georganiseerd in Sociëteit Kunstkring de Burcht. In samenwerking met een groot aantal instanties worden die dag door "Street Fable" alle tot dan toe gecomponeerde muurgedichten uitgevoerd. Ook worden er muurgedichtcomposities uitgevoerd van jong talent dat heeft deelgenomen aan de muurgedicht componeer workshops. Daarnaast zijn er dichters, toelichtingen, performances.
(zie verder op de pagina Muziek over de Muurgedichten op deze site)

DVD en CD van "Street Fable"

Ook op 6 juni 2004 is de presentatie van de eerste DVD van "Street Fable" met daarop alle muzikale muurgedichten voorzien van beeldanimaties door Jan Scheerder. Voor een vijftal muurgedicht wandelingen zijn er vanaf 5 juni bij Leiden Promotie VVV vijf verschillende CD's te koop. Op de CD's de muurgedichten voorgedragen in de oorspronkelijke en in de Nederlandse taal en daarna zoals getoonzet door Huub de Vriend voor "Street Fable". In een bijbehorend boekje staat achtergrondinformatie over de dichter en zijn gedicht.

Op dit moment is er al een demo CD te koop met vijf muurgedichten voor Euro 7.50 bij Leiden Promotie VVV. Daaronder een muzikale versie van het beroemde Nootvers van Jan van Hout dat staat geschilderd op de voorgevel van het Leidse Stadhuis.
(zie verder op de pagina Muziek over de Muurgedichten op deze site)

Bijbels

Wat kun je op Kerstavond toepasselijker toevoegen dan een bijbeltekst die op een Leidse gevel staat? Zie: Weidend Temidden Der Leliën, oftwel Hooglied 6:3 dat niet door Salomo is geschreven.

Voorbarig?

Nog niet op een muur, maar al wel hier op de site: De Profundis van Federico Garcia Lorca. Voorbestemd om als 101ste muurgedicht het project af te ronden.

Zwembadgedichten

In zwembad 'De Zijl'zijn na een prijsvraag twee muurgedichten aangebracht: Een zwemmer is een ruiter van de Belg Paul Snoek en een gedichtje van een tweetal Leidse jongetjes. Beide gedichten maken overigens geen deel uit van het muurgedichtenproject van de stichting Tegen-Beeld.

Nieuw en oud

Het Engelstalig gedicht 'Coffee poem' van Calvin E. Ward, een Liberiaanse dichter, heeft de tweede prijs gewonnen van het hier eerder genoemde Koffie-Gedichtenoffensief. Het muurgedicht komt in de Kuiperssteeg maar krijgt een tijdelijk karakter. "Waarschijnlijk schilderen we het op een houten paneel, dat we aan de muur vastschroeven. Of we drukken het op een doek", laat Piet van Veen van Stichting Tegen-Beeld weten. Het zal geen deel uitmaken van de vaste reeks.

Gelijktijdig maakte Ben Walenkamp bekend dat twee verdwenen muurgedichten terugkomen. Het gaat om 'Een schatrijke tuin' van Hendrik de Vries en het titelloze gedicht van Luís Vaz de Camões. Beide worden op of nabij hun oude plek in ere hersteld.
(gemeld door Rody van der Pols in de rubriek 'De Blauwe Steen' in het Leidsch Dagblad van dinsdag 9 december 2003)

93ste muurgedicht

In spiegelschrift, maar toch goed te ontcijferen, dankzij de geplaatste spiegel: Nederlandse Spoorwegen van Cornelis Bastiaan Vaandrager.

Tegen-Beeld wint Zilveren Veer (Foto: Chris de Waard)

Jan Willem Bruins en Piet van Veen nemen de cheque in ontvangst (Foto: Chris de Waard)

Tegen-Beeld wint Zilveren Veer!!!

De stichting Tegen-Beeld heeft de Zilveren Veer 2003 gewonnen. Met een overweldigende meerderheid van stemmen sleepte deze organisatie de cultuurprijs van de Leidse regio in de wacht. Tegen-Beeld is onder meer verantwoordelijk voor de muurgedichten in Leiden. De cultuurprijs werd gisteravond uitgereikt op het Zilveren Veer Gala in de Leidse Schouwburg. Tegen-Beeld was een van de vijf genomineerden.
(Tekst voorpagina Leidsch Dagblad van 12 november 2003)

Zie ook:
Het hele artikel in het Leidsch Dagblad: klik HIER
Het verslag op Sleutelstad.nl: klik HIER
Website Zilveren Veer: klik HIER

Ibon Sarasola binnen op 92

Een fraai doch lastig te fotograferen muurgedicht in de wijk Koppelstein: Bi blueri buruz, oftewel Over de blues van de Bask Ibon Sarasola.

Drie nieuwe muurgedichten!

Let je even niet op en dan staan er in één klap drie nieuwe gedichten op de muren: Nachmittag mit Zirkus und Zitadelle van Paul Celan, ¿ Ves, con el oro van Francisco Gómez de Quevedo y Villegas, en Was there a time van Dylan Marlais Thomas. En alledrie even strak en fraai!

Muzikale Muurgedichten

Dankzij componist Huub de Vriend en zijn ensemble Street Fable zijn een zevental van zijn composities, geïnspireerd op de Leidse muurgedichten, nu ook op deze site te beluisteren!

Weblogs, strips en muurgedichten

Op 21 september "weblogde" Max Dohle (zie ook het door hem uitgezochte muurgedicht Maaie op it iis) onder de titel Muurgedichten:
Erik Dams logde zondag over de muurstrips van Brussel. Op 29 muren in de Belgische hoofdstad zijn stripfiguren geschilderd, in het stripland bij uitstek is dat een mooi idee: je vindt er Suske en Wiske, Guust Flater, Lucky Luke, maar helaas nog geen Kuifje, de stripfiguur der stripfiguren! Weet u dat Leiden muurgedichten heeft? Uiteindelijk zullen ca. 100 gedichten op muren van Leiden staan, de organisatie is al wel een heel eind op weg.

Viermaal is scheepsrecht!

Op dinsdag 26 augustus zijn de genomineerden voor de Zilveren Veer 2003 bekendgemaakt. Voor de vierde keer is hierbij de stichting TEGEN-BEELD (van de muurgedichten dus!). De Zilveren Veer is dé regionale cultuurprijs van de regio Zuid-Holland Noord voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de regio. Help mee om TEGEN-BEELD te laten winnen! Breng uw stem uit en zet TEGEN-BEELD op 1! (Link slechts geldig tot 15 oktober 2003)

Win een muurgedicht (2)

Ter gelegenheid van de heropening van zwembad De Zijl organiseren het Sportbedrijf Leiden en de stichting Tegen-beeld twee gedichtenwedstrijden die voor twee nog kale binnenmuren van het zwembad een gedicht moeten opleveren. Wedstrijd 1 (voor iedereen): draag je favoriete gedicht voor. Wedstrijd 2 (kinderen tot en met 12 jaar): schrijf zelf een gedicht. Het moet voor beide wedstrijden wel iets te maken hebben met water, zwemmen of watersport!
NB: Beide wedstrijden zijn inmiddels gesloten. Op 12 december zullen de gedichten in zwembad De Zijl onthuld worden. Dan ook kunnen de winnaars hun prijs in ontvangst nemen. (Lees de spelregels na in de Stadskrant van 15 augustus 2003)

Win een muurgedicht (1)

Stichting Tegen-beeld doneert de tweede prijs van het Koffie-Gedichtenoffensief 2003. Dat wil zeggen: als je wint komt jouw zelfgeschreven koffiegedicht als muurgedicht in Leiden!!
Doe voor 15 november a.s. mee met Hivos, de Koffiecoalitie, de Nationale Jeugdraad, Loesje en Poetry International en schrijf een spreuk, leus, songtekst of gedicht over koffie. Het woord 'koffie' moet er minimaal 1 keer in voorkomen, verder mag alles. Ingezonden gedichten worden ook nog eens in december 2003 aan Douwe Egberts voorgedragen met het verzoek zich harder in te spannen voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor koffieplukkers in ontwikkelingslanden. Doe mee!(Link slechts geldig tot 15 november 2003)

Muurmuziek

Tijdens het Rapenburgconcert op 31 augustus a.s. zal de bekende Leidse componist Huub de Vriend met zijn ensemble Street Fable een aantal van zijn composities, geïnspireerd op de Leidse muurgedichten, uitvoeren. Lees hierover meer.

Komkommertijd

Onze correspondente te Oegstgeest bericht ons over het droeve einde van een muurgedicht aldaar: Een boom dat is een prachtig ding van Hans Andreus.

Nummer 88

Alle muurgedichten zijn mooi, maar ik maak graag een uitzondering voor nummer 88: Zang-Tumb-Tumb van Filippo Tommaso Marinetti.

Poëzie Manifestatie 2003: Wachtend op de Barbaren

Op dinsdag 24 juni (van 19.00 - 23.00 uur) zal op en bij het waterpodium bij de Koornbrug/Vismarkt te Leiden een dichterlijke avond georganiseerd worden over de Griekse dichter K.P. Kavafis (1863-1933). Dit alles onder de voorlopige titel: "Wachtend op de Barbaren". De organisatie is in handen van de Stichting TEGEN-BEELD i.s.m. Jacowies Surie Kunstprojecten.

Gevels op muziek

Huub de Vriend, 'n echte Leienaar, is druk doende om de befaamde gevelgedichten op muziek te zetten. Speciaal voor het afscheid van Lemstra werden er vier ten gehore gebracht op de afscheidsreceptie. Het gaat om de gedichten die Lemstra onderweg tussen zijn woonhuis aan de Vliet en het stadhuis dagelijks tegenkwam. De Vriend loopt glunderend rond op de receptie. "Het succes komt snel. Ik heb zelfs mijn baan opgezegd. Van de 82 gedichten zijn er nu 32 op muziek gezet. En Lemstra genoot: hij zong natuurlijk mee, ging er zogezegd vol in." De Vriend speelt met band Straat Fabel, waarin zangeres Carolien Devilee, op het Rapenburg-concert, eind augustus.
(Uit "Cocktail" onder redactie van Miep Smitsloo-De Graaff in het Leidsch Dagblad van 15 mei 2003)

Baudelaire en Kavafis

"De liefde voor het Frans loopt bij romantische scholieren natuurlijk via de poètes maudits Arthur Rimbaud en Charles Baudelaire. Als tieners ongelooflijke gedichten lezen die door tieners zijn geschreven, lijkt het leven niet vergeefs. Omdat Leiden dichters eert op zijn muren, kon Baudelaire niet vergeten worden. Aan de Zoeterwoudse Singel verscheen als nummer 87 van de honderd muurgedichten van Baudelaire het toepasselijke gedicht À une passante, voorgesteld door Leo van Maris."

"Op dinsdagavond 24 juni organiseert Stichting Tegenbeeld voor de vijfde keer een poeziemanifestatie. De Griekse dichter Kavafis staat die avond centraal. 150 gedichten van Kavafis zullen worden voorgedragen door zo'n 60 Leidenaars, onder wie vier Leidse burgemeesters, vertaler Mario Molegraaf, een Griekse restauranthouder, een Leidse klassiek dichter en Leidse studentes."

(Jos Damen in de electronische nieuwsbrief Forum van de Faculteit der Letteren van mei 2003)

Nummer 87

En de produktie gaat door: aan de Zoeterwoudsesingel verscheen het 87ste muurgedicht: À une passante van Charles Baudelaire.

Klok

Honderden keren langsgelopen, maar vandaag (1e Paasdag 2003) pas geregistreerd. Het niet-officiële "muurgedicht" For Whom The Bell Tolls van Ernest Hemingway, maar ook van John Donne, in de Kloksteeg.

Nummer 86

Na een winterstop van 6 maanden zijn de muurgedichtenschilders van TEGEN-BEELD weer aan het werk. In de De Sitteerlaan in de Professorenwijk verscheen het 86ste muurgedicht (in de 27ste taal): Stjärnorna kvittar det lika van Nils Ferlin.

Taalgewijs

Muurgedichten in 26 talen vindt u in Leiden èn op deze site. Als we het Fries als taal beschouwen tenminste. OK, hier doen we er niet moeilijk over, maar ... aan deze indeling kunnen geen rechten worden ontleend.

Alles van waarde ...

"Alles van waarde is weerloos" stelde Lucebert (in De zeer oude zingt, Verzamelde Gedichten, 1974). Die weerloosheid geldt ook voor de muurgedichten. Een rondgang langs dit Leidse cultuurgoed stemt verdrietig. Hier een aantal voorbeelden van de aantasting door mens, natuur en tijd.

Berichten uit de oude stad

Op 13 maart presenteerde Frans Terken in de Literaire Salon van de X zijn jongste bundel 'Berichten uit de oude stad'. Het is een bundeling van gedichten die de lezer met herkenbare gevoelens en tastbare herinneringen door de Leidse binnenstad voert. In 'Vrouwenkerkkoorplein' blijkt de dichter onder andere geinspireerd te zijn door het muurgedicht van Lodeizen.

Weblog (2)

Het kan geen toeval zijn dat er alweer een weblogger enthousiast is over de muurgedichten: "Deze website verdient een plekje op de voorgrond vandaag: muurgedichten.nl. Ik loop of fiets vaak langs gedichten op Leidse muren. Ze fleuren de stad op, dat is een ding wat zeker is." Lees verder bij het bericht van 8 februari 2003 op "de Inspiratie" van Jesca Zweijtzer en Cor Kuyvenhoven uit Leiden.

Weblog

Na een componist (zie hieronder) werd nu ook een weblogger geïnspireerd door de Muurgedichten. Kijk maar naar "Poëzie en het fileermesje..." op het weblog webkast.nl van Carin uit Leiderdorp.

Muurgedichten in concert 2 februari 2003 in De Burcht

Huub de Vriend heeft inmiddels 25 muurgedichten op muziek gezet. Met zijn eigen ensemble KrisKras (fluit, bas, saxofoon, sopraan en piano) voert hij deze muurgedichten uit in een twee uur durend programma op zondag 2 februari in Societeit de Burcht te Leiden van 15.00 - 17.00 uur.

LOS POEMAS DE LEIDEN

En muchas fachadas y medianeras de esta tranquila y apacible ciudad holandesa hay textos con poemas para detenerse y leer (in El Pais op 2 februari 2003)

Oud nieuws


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht