Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Oud nieuws over de Muurgedichten (2004)


Nora Kalna met Jūrai op nummer 99

Zonder enige ophef voltooide Tegen-Beeld in december op de hoek van Rapenburg en Scheepmakerssteeg het 99ste muurgedicht: Jūrai van de Letlandse Nora Kalna.

Leuke dingen doen

Het boekje "Leuke dingen doen"

Leuke dingen doen

In de maand waarin we elkaar graag cadeautjes geven liggen in de boekhandel stapels van het boekje Leuke Dingen Doen. Deze site geeft verwijzingen naar allerhande activiteiten, waaronder een bezoek aan de Leidse Muurgedichten. Nu is in een vrolijk boekje de TOP 100 op papier gezet. Met enige trots melden we dat onder het kopje "Buiten" ook de Muurgedichten zijn opgenomen!

Spoorslags naar Leiden

In het blad SPOOR voor vaste klanten van de NS staat in het winternummer een stukje over de Muurgedichten in Leiden. Helaas met een plaatje van een een niet officiëel muurgedicht, maar wel met een enthousiaste oproep om onze wandeling te komen maken.

Onthulling 98ste muurgedicht

Vrijdag 29 oktober is om 12.30 uur op het Lipsiusgebouw (Centraal faciliteitengebouw) van de Universiteit Leiden het 98e muurgedicht uit de serie muurgedichten van Stichting TEGEN-BEELD onthuld.
Oud-hoogleraar klassieke talen Piet Schrijvers heeft -in samenspraak met Stichting TEGEN-BEELD- een gedicht van de dichter Horatius (65-8 v. Chr.) uitgekozen om op het Universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats aan te laten brengen. De oud-hoogleraar heeft het muurgedicht voltooid door er tijdens de onthulling zijn paraaf onder te zetten.
(Zie voor een verslag met fotoreportage Sleutelstad.nl)

János Pilinszky op nummer 97

In oktober voltooide Tegen-Beeld op een hoek van de Rijnsburgerweg het 97ste muurgedicht: A mélypont ünnepélye van de Hongaar János Pilinszky. De mannen van Tegen-Beeld houden de vaart er in, want inmiddels zijn ze al weer bezig met muurgedicht nummer 98.

Honderd is te saai

Op Literatuur Online de website behorende bij Literatuur, magazine over Nederlandse letterkunde citeert Sasja Koetsier in Honderd is te saai voor Leidse muurgedichten een uitspraak van Ben Walenkamp. Ook het Amsterdamse muurgedicht 'Roosje' van Jacob van Lennep komt aan de orde. Helaas zonder daarbij te vermelden dat dit werd geinspireerd door het project van Tegen-Beeld.

Tegen-Beeld ontvangt erepenning

Ben Walenkamp nam namens de stichting Tegen-Beeld de erepenning aan van Burgemeester Lenferink

Tegen-Beeld ontvangt erepenning

Na afloop van de Taptoe op 2 oktober ontving de stichting Tegen-Beeld de erepenning in goud van de stad Leiden. Burgemeester drs. H.J.J. (Henri) Lenferink overhandigde deze hoogste onderscheiding van de stad aan Ben Walenkamp. Alle bestuursleden van de stichting kregen het bijbehorende lintje. De bijeenkomst in de volgepakte Burgerzaal van het stadhuis werd luister bijgezet met het door iedereen uit volle borst zingen van het Leids volkslied, gevolgd door toespraken van burgemeester Lenferink en van voorzitter van de 3 Octobervereniging Prof.dr. PGJ van Sterkenburg. Onder de talloze aanwezigen waren het gemeentebestuur, het bestuur van de 3 October vereniging, en het bestuur van studentenvereniging Minerva. Namens Tegen-Beeld sprak Jan-Willem Bruins een dankwoord. Hij kondigde aan dat bij de afronding van het project in 2005 met het aanbrengen van het 101ste muurgedicht ook een boek zal verschijnen met alle nog niet gepubliceerde muurgedichten. Ook de al weer zevende gedichtenavond zal in 2005 in het teken staan van de gedichten van het muurgedichtenproject.
(Lees alles)

Jan Willem Bruins schildert Ode to Joy van Chris Abani

Jan Willem Bruins schildert Ode to Joy van Chris Abani

Chris Abani op nummer 96

Direct na de voltooiing van De aarde danst op haar wolken van de Belg Hugo Claus voltooide Tegen-Beeld daar schuin tegenover muurgedicht nummer 96. Het is het indringende Ode to Joy van Chris Abani.

Viva en Vervulling

Toegevoegd een tweetal muurgedichten 'buiten mededinging': in restaurant 'Olive Garden' Viva l'Italia van Francesco de Gregori en als derde Achterberg het mooie Vervulling.

'De stad als gedicht'

In het 'Leids Jaarboekje 1996' verscheen onder deze titel een boeiend artikel over het muurgedichten project van de stichting Tegen-Beeld. Dankzij de welwillende medewerking van auteur Kitty Zijlmans en de Vereniging Oud Leiden) kon het via deze pagina aan de site worden toegevoegd.

Hugo Claus op nummer 95

In september voltooide Tegen-Beeld het 95ste muurgedicht: De aarde danst op haar wolken van de Belg Hugo Claus op een speciaal daarvoor ontworpen gevel aan de Geregracht.

Souvenir

Ook als het bruin van de vakantie al lang weer vervaagd is heb je er toch nog iets moois aan over gehouden.

Druk

Toegevoegd: het motto Cresco sub pondere pressa van de zeventiende-eeuwse Simon de Vries èn van margedrukker Gerard Post van der Molen ('De Ammoniet'). Van Horatius het gezegde Sine labore nihil.

Simonetti nummer 94

In juli heeft Jan Willem Bruins op de Pelikaanhof (aan de Pelikaanstraat) het gigantische Treno In Corsa van Cesare Simonetti voltooid als muurgedicht nummer 94.

Poëzieroute Leeuwarden

Oud-burgemeester John te Loo (periode 1983-1993) liet bij zijn afscheid de Poëzieroute achter. Overal in de binnenstad van Leeuwarden ligt de schrijfkunst op straat. Nederlandse en Friese dichters en schrijvers inspireren op de route die langs de marmeren stenen met in goud gestelde gedichten voert. In 2003 gaf de stichting Poëzieroute een boek over de route uit, dat is bij boekwinkel en VVV te koop. Dit jaar zijn er weer verschillende stenen bijgekomen.

Prachtige avond

Geholpen door het goede weer is de door de Stichting TEGEN-BEELD i.s.m. Jacowies Surie Kunstprojecten op 8 juni georganiseerde poëziemanifestatie "Sei la luce e il mattino" een groot succes geworden. De vele bezoekers genoten van de voorgedragen Italiaanse liefdesgedichten.

Stop de muur!

Gelijktijdig met de muzikale muurgedichtendag op 6 juni in Sociëteit Kunstkring de Burcht ondersteunde de Stichting Tegen-Beeld voor de deur een manifestatie Stop de muur! tegen de Apartheidsmuur in Palestina. Ter plekke heeft Jan Willem Bruins een Palestijns gedicht van Mahmoud Darwish geschilderd op een symbolische Apartheidsmuur.

Niet (alleen) in Leiden

Niet alleen in Leiden, maar ook daar buiten zijn gedichten op muren (of andere plekken) te vinden. Incidenteel was daar op deze pagina wel aandacht voor, maar vanaf nu hebben ze "allemaal" hier een eigen plekje gekregen.

De trouw der burgerij ...

Toegevoegd, waarschijnlijk het oudste "muurgedicht" van Leiden: De trouw der burgerij ... sinds 1767 te zien op de Hoogstraat bij de Visbrug.

Twee binnendichten

Niet bepaald nieuw, maar nu pas op deze site, twee fraaie binnendichten: Een meisje van Toon Tellegen en een boekkundige uitspraak van Louis Couperus.

Italiaanse Liefdespoëzie in Leiden

Onder de titel "Sei la luce e il mattino" (Jij bent het licht en de ochtend) organiseert de Stichting TEGEN-BEELD i.s.m. Jacowies Surie Kunstprojecten op 8 juni 2004 een poëziemanifestatie in de openlucht in het centrum van Leiden. De avond staat in het teken van Italiaanse liefdespoëzie door de eeuwen heen. Meer dan 80 Italiaanse gedichten worden door bekende en minder bekende Leidenaars voorgedragen of gezongen in het Nederlands en in het Italiaans.

Gevelgedichten in Den Bosch

Muurgedichten zijn (helaas) niet meer uniek voor Leiden. In Den Bosch zijn 'gevelgedichten' te zien van de hand van kunstenaar André Megens.

Street Fable

Street Fable

Muzikale muurgedichtendag

Op 6 juni 2004 wordt een grote muzikale muurgedichtendag georganiseerd in Sociëteit Kunstkring de Burcht. In samenwerking met een groot aantal instanties worden die dag door "Street Fable" alle tot dan toe gecomponeerde muurgedichten uitgevoerd. Ook worden er muurgedichtcomposities uitgevoerd van jong talent dat heeft deelgenomen aan de muurgedicht componeer workshops. Daarnaast zijn er dichters, toelichtingen, performances.
(zie verder op de pagina Muziek over de Muurgedichten op deze site)

DVD en CD van "Street Fable"

Ook op 6 juni 2004 is de presentatie van de eerste DVD van "Street Fable" met daarop alle muzikale muurgedichten voorzien van beeldanimaties door Jan Scheerder. Voor een vijftal muurgedicht wandelingen zijn er vanaf 5 juni bij Leiden Promotie VVV vijf verschillende CD's te koop. Op de CD's de muurgedichten voorgedragen in de oorspronkelijke en in de Nederlandse taal en daarna zoals getoonzet door Huub de Vriend voor "Street Fable". In een bijbehorend boekje staat achtergrondinformatie over de dichter en zijn gedicht.

Op dit moment is er al een demo CD te koop met vijf muurgedichten voor Euro 7.50 bij Leiden Promotie VVV. Daaronder een muzikale versie van het beroemde Nootvers van Jan van Hout dat staat geschilderd op de voorgevel van het Leidse Stadhuis.
(zie verder op de pagina Muziek over de Muurgedichten op deze site)

Oud nieuws


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht