Terug Home De muurgedichten alfabetisch
Bookmark and Share

Oud nieuws over de Muurgedichten (2005 - 2009)


10e openlucht poëziemanifestatie "I SING AMERICA"

PoëziemanifestatieOp zondagavond 7 juni 2009 organiseert Stichting tegen-beeld haar 10e openlucht poëziemanifestatie:

 In 2009 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrimfathers neerstreken in Leiden en is het 400 jaar geleden dat de stad New York, waar Nederland de grondlegger van is geweest, is gesticht. Tevens is in 2009 de eerste ‘zwarte' president van Amerika geïnstalleerd. Voldoende redenen voor Stichting TEGEN-BEELD om hun jaarlijkse Poëziemanifestatie het thema America te geven. Het tiende openlucht poëziemanifestatie “I Sing America”, staat in het teken van Amerikaanse Poëzie en in het bijzonder het gedicht "Leaves of Grass" van Walt Whitman.

De manifestatie met poëzie en muziek
is gratis toegankelijk en ook per boot bereikbaar. Traditiegetrouw wordt de avond om 19.29 uur geopend door Burgemeester Lenferink. De Poëziemanifestatie maakt onderdeel uit van het Cultuurfestival Zomer in Leiden. Lees verder!

Eerste muurgedicht op Alphense flat

Alphen aan den Rijn heeft sinds woensdag zijn eerste muurgedicht. Niet, zoals in Leiden, van een groot dichter. Een leerlinge van de plaatselijke islamitische school schreef de poëzie.

Cultuurwethouder Robert Blok onthulde het gedicht woensdagochtend op een flat in de Alphense Stromenwijk. Voor Miriam Talhaoui was de verrassing groot. Het bleek haar gedicht te zijn die op de kale muur is aangebracht.

De leerlinge van groep 7 van de islamitische basisschool An Noer kan het niet geloven en valt uitzinnig van vreugde valt ze gillend haar vriendinnen om de nek. Miriam liet zich inspireren door het kunstwerk 'Luchtspiegeling' (in de volksmond 'De Meeuw' geheten) op een nabijgelegen flat. Deze muurschildering wordt momenteel gerestaureerd.

(het Leidsch Dagblad van 16 juli 2008)

Restauratie in de Burgsteeg

Eind april is Jan Willem Bruins druk doende met het opknappen van het muurgedicht van Nasir Kazmi in de Burgsteeg. Met uiterste concentratie worden de lettertekens in het Urdu weer "leesbaar" op een heldere achtergrond geplaatst.
Ook andere muurgedichten worden dit jaar gerenoveerd.

Nieuw en extra breed

Met extra brede afbeeldingen is een tweetal muurgedichten toegevoegd aan de serie Andere Muurgedichten en Spreuken in Leiden. Het zijn Geluk is een besluit met een prachtige afbeelding geschilderd door Judith van der Meer en Laat je zoon studeren van Floor Kist en uitgevoerd door de Leidse letterkunstenaar Jan Kleingeld.

Vooraankondiging: openlucht poëziemanifestatie 2009 I SING AMERICA

In 2009 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrimfathers neerstreken in Leiden en is het 400 jaar geleden dat de stad New York, waar Nederland de grondlegger van is geweest, is gesticht. Tevens is in 2009 de eerste ‘zwarte’ president van Amerika geïnstalleerd. Voldoende redenen voor Stichting TEGEN-BEELD om hun jaarlijkse Poëziemanifestatie het thema America te geven.

Op zondagavond 7 juni 2009 organiseert Stichting TEGEN-BEELD haar 10e openlucht poëziemanifestatie: I Sing America. Dit evenement op en aan de Leidse Nieuwe Rijn staat in het teken van Amerikaanse Poëzie en in het bijzonder het gedicht “Leaves of Grass” van Walt Whitman.

Meer details volgen hier!

Daar rees, in stille majesteit

Het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht wordt momenteel grondig gerestaureerd. Er hangt een prijskaartje aan van tenminste 10 miljoen. Helaas komt er door verzet van de buurt geen Leidse variant op het Kruisheerenhotel. Dat zou na het opknappen van de Hooglandse Kerkgracht een versterking van de binnenstad zijn geweest. Nu komen er kantoren, maar ook nog even een muurgedicht.
 

De thriller Herfstlied van Simone van der Vlugt.
Muurgedichtensite inspireert thrillerauteur

Van haar thrillers gingen er al meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank. Simone van der Vlugt (1966), bekend van jeugdboeken en spannende boeken als De reünie en Blauw water, koos Leiden uit als achtergrond voor een verhaal van moord, angst en schrijnende liefde. De titel is ontleend aan het muurgedicht van Verlaine, dat zowel in origineel als in de vertaling van M.H. Teunissen in het boek is opgenomen. Ook de muurgedichtenwandeling komt uitgebreid aan de orde. Lees meer in het artikel uit de Mare op onze geheel bijgewerkte pagina over Verlaine.
 

Nog meer "Andere muurgedichten en spreuken in Leiden"

Ook het qua belang niet te onderschatten Andere muurgedichten en spreuken in Leiden is de laatste tijd geleidelijk aan uitgebreid met: de laatste Marijnis, een Kleingeld om het Heen en Weer van te krijgen, het smakelijke Ik bak een taart en wat doe jij, een Piet Paaltjens, een Komrij en een Campert. Diverse van deze muurgedichten zijn bovendien "gewoon" door Tegen-Beeld of schilder Jan Willem Bruins aangebracht. Gaat dat zien!

"Niet in Leiden" vermeerderd en verbeterd!

Het onderdeel Niet in Leiden is met ingang van vandaag verdubbeld in omvang en bevat nu 135 foto's van muurgedichten buiten Leiden. Ook is de navigatie van dit onderdeel sterk verbeterd en kunnen de foto's nu ook als slideshow bekeken worden. En dit alles mede dankzij de gratis software van Jalbum.

Poëzie in de Utrechtse binnenstad
 
Als muren spreken ...van Mieke Jansen

Als muren spreken ... van Mieke Jansen


Crone, Engelman, Marsman, Nijhoff, Coornhert, Bloem en Heytze: het zijn enkele van de dichters van wie in Utrecht op muren en stoepen gedichten of flarden van gedichten zijn te lezen. ‘Poëzie in de openbare ruimte’ is dat.
Bedoeld om de voorbijganger prettig te stemmen, te vermaken of te verontrusten, en om de stad te verfraaien of voor een enkel moment op scherp te zetten.

Mieke Jansen schreef hierover het boekje "Als muren spreken ..." met een ruime keuze uit de beschikbare muurgedichten. Uitgelegd wordt waarom een bepaald gedicht juist op deze plaats staat, en het geeft het commentaar door van kenners of willekeurige passanten, aan wie gevraagd werd: ‘Als u dit leest, wat is dan uw antwoord?’

(Verkrijgbaar bij Stichting de Plantage)

Poëzie op straat in de 20e en 21e eeuw in Nederland

Marco Goud schreef het artikel "Poëzie op straat in de 20e en 21e eeuw in Nederland". Het gaat over muur- en andere gedichten die je op straat kunt tegenkomen. Het artikel werd gepubliceerd in oktober 2007 op NEERLANDISTIEK.NL en je kunt het behalve daar ook hier lezen.

"Losse flodders"
 
Geen losse flodder

J.C. Bloem: geen losse flodder


Fotograaf Maarten Helle houdt wel van gevelletters maar niet van muurgedichten: 'In mijn boek staat een voorbeeld, het gedicht van J.C. Bloem tegen een huis aan de Dapperstraat. Dat is bij het ontwerp van het gebouw betrokken, en hier vind ik het een prettige aanvulling op een verder vrij neutraal grijs pand.

Maar inderdaad, de laatste tijd worden er soms zomaar teksten, van Annie M.G. Schmidt of zo, tegen een gebouw geschilderd. Dat hoort niet, dat zijn losse flodders. Maar die teksten bladderen vanzelf weer af.'

(Artikel De Volkskrant, 4 december 2008)

Bezoekstatistieken website Muurgedichten van Leiden

Sinds kort beschikken we over integrale bezoekstatistieken van deze website. Hoewel de gegevens nog te kort worden bijgehouden om definitieve conclusies te trekken alvast twee eerste indrukken: dagelijks komen er drie à vier honderd bezoekers op de site. En wat is de meest populaire pagina? Dat is Ozo heppie van Joke van Leeuwen.

Muurgedichten op Wikipedia

Gebruiker Tubantia heeft aan de Wikipedia een complete opsomming van alle muurgedichten van het project Dicht op de muur van de Stichting TEGEN-BEELD toegevoegd. De lijst is voorzien van foto's en andere bijzonderheden en linkt naar de Wikipedia pagina's over de verschillende dichters. Een fantastisch initiatief!

Excuus

Door een verhuizing naar een andere provider is muurgedichten.nl helaas ruim een week uit de lucht geweest. Dat was niet de bedoeling,maar is ons overkomen. Nu is alles weer op orde en zijn er weer nieuwe mogelijkheden om de site beter actueel te houden. Vandaag zijn Gorter en Apollimaire bijgewerkt èn is een nieuw muurgedicht toegevoegd: Theater van Remco Campert. Let nog even niet op de schoonheidsfoutjes, want we oefenen ook met een nieuwe editor. Maar alles sal reg kom.

Wandeling langs de muurgedichten geactualiseerd

De muurgedichtenwandeling op deze site is geheel geactualiseerd en nu ook in een  printvriendelijke pdf-versie beschikbaar. Kijk verder.

Opnieuw cursus over de Muurgedichten

Voor K&O Oegstgeest ontwikkelde kunsthistorica Jacowies Surie 5 lessen waarin de geïnteresseerde kennis maakt met de achtergronden, betekenissen en bijzonderheden van de muurgedichten en met initiator Ben Walenkamp. Tevens wordt aandacht besteed aan het vinden van een passende beeldtaal bij de gedichten. De cursus wordt afgesloten met een wandeling langs een deel van de muurgedichten. Behalve voor K&O Oegstgeest zal Jacowies de cursus het komende seizoen ook voor BplusC in het Volkshuis te Leiden gaan verzorgen. Meer informatie en inschrijving bij de Volksuniversiteit K&O Oegstgeest en bij BplusC te Leiden.

De Schoolverlater

Er gaat opnieuw een muurgedicht aangeboden worden aan een rector magnificus van de Leidse Universiteit. Het is een initiatief van de zelfde groep mensen die hebben gezorgd voor het gedicht van Ida Gerhardt Code d' Honneur. Ditmaal gaat het om het sonnet De Schoolverlater van Gerrit Komrij:

Een rijstebrijberg ben ik doorgegaan
Van schoolse weetjes en verplichte stof, 
Waar drang naar vrijheid niet was toegestaan, 
Waar alles op mij viel en niets mij trof -

Tot ik belandde in een open veld,
ver van de regels en de kouwe drukte,
waar mij een pauw van wijsheid heeft verteld
en ik de kennis van de bomen plukte.

Ik had voor nutteloosheid alle tijd
en trof daar goud aan als ik kiezels zocht.
Die wereld heette universiteit.

Een wereld die nu, hoor je wel beweren, 
Aan wolf en snelheidsduivel wordt verkocht -
Alsof je bankpapier op brood kunt smeren.
Het komt op een muur van het Kamerlingh Onnes Gebouw aan de kant van de Nieuwsteeg. Naar verwachting is het nieuwe muurgedicht eind mei 2008 klaar. Schilder is opnieuw Hendrik Ribot.

Noot: op 5 september 2008 is dit nieuwe muurgedicht onthuld: zie hier voor alle details.

Dichter bij de buurt

Al sinds 2005 kent de Rotterdamse wijk Het Nieuwe Westen het project Dichter bij de buurt. Behalve in het echt is er ook een digitale wandeling langs de fraaie muurgedichten en andere muurkunst te maken.

Opknappen muurgedichten in volle gang

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het opknappen van een aantal muurgedichten. De gemeente Leiden heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld aan de stichting Tegen-Beeld. De muurgedichten komen meestal niet precies op dezelfde manier terug. Soms zelfs niet op dezelfde plaats. Zo is het gedicht van Pierre de Ronsard verhuisd van de Oosterdwarsgracht/hoek Baatstraat naar de Klokpoort/hoek Oude Singel. Ook wordt op dit moment (mei 2008) 'Spreeuw' van Judith Herzberg aan de Boshuizerlaan opnieuw geschilderd. Het gedicht krijgt een andere achtergrond, in de vorm van een zwerm spreeuwen. Jan Willem Bruins verwacht begin volgende week klaar te zijn met het schilderwerk.

'De Dronken Boot' als poëziemanifestatie 2008.

Op dinsdag 24 juni organiseert stichting Tegen-Beeld haar 9e poëzieavond in het hart van de stad op en aan de terrassen van de Nieuwe Rijn te Leiden. Van 21.30 tot 23.00 uur wordt het gedicht 'Le Bateau Ivre' ('De dronken boot') van Arthur Rimbaud in twee talen voorgedragen, gezongen en verbeeld door diverse inwoners van Leiden. Lees verder.

Wegwijzer met Muurgedichten

Burgemeester drs. H.J.J. (Henri) Lenferink (foto: gemeente Leiden)

Burgemeester drs. H.J.J. (Henri) Lenferink (foto: gemeente Leiden)

De nieuwe Wegwijzer voor Leiden is uit. Ook voor 2008 staat de gids weer vol met gegevens van heel veel organisaties, verenigingen en instellingen in Leiden. De gids geeft een compact en goed overzicht over wat Leiden allemaal te bieden heeft. De Wegwijzer is ditmaal op omslag en aan de binnenzijde voorzien van foto's van de Leidse Muurgedichten. In zijn voorwoord schrijft burgemeester Lenferink hierover:

In Leiden is veel te ontdekken. Niet voor niets zeggen we: Leiden, stad van ontdekkingen! Wanneer u, net als ik, regelmatig door de stad loopt, ontdekt u altijd weer nieuwe interessante zaken over onze mooie stad. Sommige zaken vallen wat minder op, tenzij je goed kijkt. Zo hebben we prachtige gevels in onze historische binnenstad. Alleen moet u dan tijdens het lopen naar boven kijken, dus past u wel een beetje op alstublieft. Andere zaken vallen wat meer op, zoals bijvoorbeeld de muurgedichten.

Sinds 1992 heeft de stichting TEGEN-BEELD de stad verrijkt met 101 muurgedichten (waarvan er een aantal in deze gids staat afgedrukt) in maar liefst 32 talen. Gelukkig zijn er op de website passende vertalingen te vinden, zodat iedereen kan genieten van de mooie poëzie. Er is zelfs een speciale wandelroute langs alle muurgedichten. Voor dit initiatief heeft de stichting TEGEN-BEELD in 2004 de erepenning van de gemeente Leiden ontvangen. Meer informatie over de Leidse muurgedichten vindt u op www.muurgedichten.nl.
De Leidse muurgedichten hebben inmiddels navolging gevonden in andere Europese steden. En er worden zelfs ideeën geopperd om een Europese poëzieroute te organiseren.

Onthulling muurgedicht milieustraat: ‘Ik bak een taart en wat doe jij daar?’

Op de geluidswand in de milieustraat werd vorige week woensdag door wethouder John Steegh van Verkeer en Milieu een muurgedicht onthuld. De zesjarige Rosanne van Leeuwen was de bedenkster van het gedicht ‘Ik bak een taart en wat doe jij daar?’.

Na een korte toespraak van John Steegh knipte Rosanne samen met de wethouder het blauwe lint door. Vorig jaar schreef de gemeente een dichtwedstrijd uit voor inwoners van Leiden. De familie Van Leeuwen deed mee. De jongste uit het gezin won uiteindelijk, tot verbazing van haar vader en oudere broertje. Rosanne vatte haar gedicht samen in één pakkende zin, namelijk ‘Ik bak een taart en wat doe jij daar?’. De tekst is in één regel met rode letters over de zestig meter lange geluidswand in de milieustraat geschilderd, met de bedoeling om graffiti tegen te gaan. Na afloop werd er nog wat gedronken in de kringloopwinkel bij de milieustraat. Daar kreeg Rosanne in het bijzijn van haar familie het gedicht op een grote canvasdoek aangeboden door de wethouder, met een prent van een taart erop.

(Artikel Stadskrant, 8 februari 2008)

NB: Dit muurgedicht is inmiddels hier toegevoegd.

Opnieuw Cursus Muurgedichten

Komend voorjaar start bij K&O Oegstgeest opnieuw een cursus muurgedichten, inclusief rondleiding en workshop: beeld vinden bij taal. Zie voor verdere details ook hier.

Muurgedichten dankzij Street Fable ook op YouTube

De groep Street Fable heeft muziek en visuals gemaakt bij ongeveer 100 muurgedichten. Van hun vertolkingen, die ook te vinden zijn op hun DVD (zie hier voor details), is nu een viertal te vinden op YouTube. Als service zijn de filmpjes ook te vinden bij de betreffende muurgedichten op deze site van Eielson, Geel, Kleingeld en Niikuni.

20 nieuwe muurgedichten, maar ... niet in Leiden

Op Niet (alleen) in Leiden zijn 20 nieuwe muurgedichten van buiten Leiden te vinden. Daarbij enkele van de kunstroute Kunst Kijken Monnickendam 2004. De meeste gedichten staan er nog steeds. Een uitleg over dit project staat op de website van 'steegdichter' Laurens van der Zee. Ook suggesties? Stuur ze hierheen!

In 2007 opnieuw een poëziemanifestatie!

In 2007 is het 90 jaar geleden dat Theo van Doesburg met o.a. Piet Mondriaan 'De Stijl' oprichtte in Leiden. Stichting TEGEN-BEELD wil dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan en organiseert daarom op donderdagavond 7 juni 2007 haar 8e Poeziemanifestatie 'Het woord is machteloos!'. Het evenement op en aan de Leidse Nieuwe Rijn staat in het teken van Theo van Doesburg en de twee stromingen waar hij aan verbonden was: De Stijl en Dada. Lees verder.

Cursus over de Muurgedichten (informatie gewijzigd)

Op de website van Volksuniversiteit K&O Oegstgeest wordt onder nummer 5.55 een cursus over "De muurgedichten van Leiden" aangeboden voor (slechts) € 60,- p.p. Door omstandigheden moet de cursus worden uitgesteld tot het najaar. Wel is er nu al een tweede cursus voorzien in het voorjaar van 2008. De nieuwe data:

Najaar 2007:
5 woensdagochtenden 10.00 - 12.00 uur
10 september eerste en laatste les 15 oktober (dit is tevens de excursie)
Voorjaar 2008:
5 woensdagochtenden 10.00 - 12.00 uur
6 maart eerste en laatste les 3 april (dit is tevens de excursie)

De lessen worden gegeven door Jacowies Surie. Zij is kunsthistorica en behandelt in de vijf lessen de achtergronden, betekenissen en bijzonderheden van de muurgedichten en Ben Walenkamp, de initiator van het project. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding langs een deel van de muurgedichten. Inschrijven kan per e-mail, per telefoon (071 5237165) of aan de balie.

Meer gedichten in de publieke ruimte

Op www.erasmuspc.com - het internationale netwerk voor cultuur en steden - is men onder de titel CityPoems ook een project begonnen over gedichten in de publieke ruimte. Elke week een nieuw gedicht. Zie de site. Ze kunnen nog 2 jaar verder met de gedichten die ze nu verzameld hebben!

Opknappen Muurgedichten gestart

De Stichting Tegen-beeld is begonnen met het herstel van een aantal muurgedichten. Inmiddels is Pisalem aan de Oude Vest opnieuw aangebracht en is Verlaine aan het Pieterskerkhof 'opgehaald'. Op dit moment is Jan Willem Bruins op de Aloelaan bezig met het opnieuw aanbrengen van het eerder verloren gegane Een schatrijke tuin van de Vries. Hij is er nog tot en met vrijdag 25 augustus (2006) bezig.

Fiets langs de Muurgedichten

In het FietsActief magazine april 2006 staat een fietsroute van 31,5 km langs de muurgedichten beschreven. Hier meer informatie

Verdwenen Gerhardt bijna terug

In de internetpublicatie 'Forum' is bekend gemaakt dat het in september 2005 weggeschilderde muurgedicht Code d'Honneur van Ida Gerhardt binnenkort weer in oorspronkelijke staat aangebracht wordt. Lees hier ook het volledige bericht.

Wandel langs de Muurgedichten met 'Colour Your Mind'
banner Colour your Mind

Op zondag 19 maart 2006 worden, ter gelegenheid van de 40e Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie*, in Leiden weer diverse activiteiten georganiseerd binnen het Colour Your Mind festival. Verschillende wandelroutes - waaronder één langs de Muurgedichten - nemen je mee op een wereldreis door Leiden. Onderweg zijn diverse religieuze, culinaire, kunst- en culturele locaties opengesteld. De activiteiten worden vanuit Diaconaal Centrum De Bakkerij georganiseerd, waar burgemeester Henri Lenferink om 12.15 uur het startsein geeft. Daar kunt u zich opgeven voor één van de spectaculaire wandelingen onder begeleiding van een gids. Hier meer informatie

Tegen-Beeld doet Rembrandt

Als eerbetoon aan Rembrandt die 400 jaar geleden in Leiden is geboren, organiseert Stichting TEGEN-BEELD het festival '26'. Een hedendaags kunstfestival waarbij 26 kunstenaars - niet ouder dan 26 - zich in beeld, geluid, object, installatie, performance, licht enz. meten met Rembrandt.
'26' speelt zich van 6 t/m 31 oktober 2006 af in kelders en tuinen in de Leidse binnenstad. Aanmeldingen via de speciale website.

Muurgedichten in Narbonne, Frankrijk

Narbonne is een stad met veel culturele belangstelling en geschiedenis. In februari 2006 droeg Tegen-Beeld zorg voor het aanbrengen van muurgedichten van Reverdy en Trenet (“L’Âme des poètes”, op de place Salengro en “Fidèle, je suis resté fidèle à Narbonne, mon amie” op de muur tegenover de bibliotheek, op  Esplanade André Malraux), beiden afkomstig uit Narbonne. Bovendien zijn er twee Nederlandstalige gedichten van Gerrit Kouwenaar en Theun de Vries gegraveerd in stenen platen, die te vinden zijn in de Jardin d'Eveche. De officiële onthulling vond plaats op zaterdag 4 maart 2006.
 

Ezra Pound's 'Commission' in Hugo 32

In opdracht van SLS Wonen brengt Jan Willem Bruins een muurgedicht aan in het trappenhuis van het voormalig farmaceutisch laboratorium aan de Hugo de Grootstraat 32. Het gaat om het gedicht Commission van Ezra Pound. Nieuwsgierig naar het resultaat? Zaterdag 28 januari 2006 houdt SLS Wonen 'Open Huis'. Omwonenden en geïnteresseerden kunnen dan een kijkje nemen achter de deuren van het prachtige rijksmonument. Tussen 14.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom!

15 nieuwe muurgedichten, maar ... niet in Leiden

Op Niet (alleen) in Leiden zijn 15 nieuwe muurgedichten van buiten Leiden te vinden. Suggesties? Stuur ze hierheen!

Een zeer persoonlijk muurgedicht

In september 2005 werd door Jan Willem Bruins een zeer persoonlijk muurgedicht aangebracht aan de tuinzijde van een woning aan de Zonneveldstraat. Het is een haiku van de hand van Pieter van Diepen.

Street Fable op de radio

Bij de concertzender (kabel FM105) is Street Fable te beluisteren in de serie Kroniek van de Nederlandse Muziek. Uitzending deel 1 op zaterdag 29 oktober om 19.00 uur en deel 2 op zaterdag 5 november ook om 19.00 uur. De uitzendingen zijn nog tot vijf weken later te beluisteren als radio on demand.

Boekje 2 verkrijgbaar

Tijdens de zeer geslaagde Gedichtenavond op 28 juni jl. overhandigde Marleen van der Weij het eerste exempaar van 'Dicht op de Muur 2 - Gedichten in Leiden' (ISBN 90 75089 11 2)aan burgemeester Lenferink. Het leuke boekje is voor 12,50 verkrijgbaar in de boekhandel.

Het laaaaangste muurgedicht

'Voor Ari van Jules Deelder' is het langste gedicht van de wereld. Om het te kunnen lezen heb je een fiets nodig want het gedicht staat geschreven over de gehele wand van de fietsbuis van de Benelux tunnel tussen Vlaardingen en Pernis.

Street Fable presenteert dubbel-CD tijdens gedichtenavond

Street Fable heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om zo'n 50 muurgedichten op te nemen (van de 105 die er inmiddels zijn gecomponeerd). Hun dubbel-CD zullen ze ’s avonds op 28 juni tijdens de gedichtenavond presenteren.

Muurgedicht nummer 101 bijna voltooid

De stichting Tegen-Beeld is al ver gevorderd met het aanbrengen van het laatste muurgedicht De Profundis van Garcia Lorca. In tegenstelling tot eerdere berichten komt dit muurgedicht niet in de buurt van het station, maar aan de Langebrug op de muur van het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Wandeling

Je hoeft geen lid te zijn - liever niet zelfs - om mee te doen met de PvdA-wandeling op zondag 22 mei "langs historische plekken in Leiden, waar 'allochtone - en autochtone culturen' een blijvende herinnering hebben achtergelaten". De wandeling volgt ook een aantal Muurgedichten van de stichting Tegen-Beeld. Wie liever zelf wandelt gebruikt deze routebeschrijving.

Jan Willem Bruins ontvangt Koninklijke Onderscheiding
Jan Willem Bruins voorzien van de versierselen behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau

Jan Willem Bruins voorzien van de versierselen behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2005 werd Jan Willem Bruins benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester drs. H.J.J. (Henri) Lenferink maakte in een volgepakte Pieterskerk melding van de grote betekenis van Jan Willem Bruins voor de totstandkoming van de muurgedichten. Ook ging hij kort in op de eigenzinnigheid van de stichting Tegen-Beeld; de soms gevaarlijk hoge steigers waarop en de vaste hand waarmee Jan Willem de kunstwerken tot stand brengt; en hij las de tekst voor van het gedicht De waterlelie van Frederik van Eeden:

Ik heb de witte water-lelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in 't licht.

Rijzend uit donker-koele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toen blij het gouden hart.

Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer..., 

Waarna de burgemeester de wens uitsprak, dat de decorandus voorlopig nog niet tot rust komt, en hij overging tot de benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau en het opspelden van de onderscheiding. Tijdens dezelfde bijeenkomst ontvingen nog 27 andere personen een Koninklijke Onderscheiding.

Muurgedicht nummer 100

Vanaf 19 april verschijnt op het Stadsbouwhuis (Langegracht, Leiden) het een-na-laatste muurgedicht van het Muurgedichtenproject van Stichting TEGEN-BEELD. Het honderdste gedicht is een ode aan de Jazz muzikant Charles Parker en is geschreven door de zanger/dichter Waring Cuney.

7e editie poeziemanifestatie

De 7e editie van de openlucht poeziemanifestatie van Tegen-Beeld zal dit jaar georganiseerd worden op dinsdag 28 juni. De titel is: 'Dicht op de muur: een Ode aan de Stad, het Leven, de Liefde en de Dood'. Het programma is gewijd aan de gedichten van het dit jaar te voltooien muurgedichtenproject. Lees verder.

'Street Fable' op Gedichtendag 2005

Tijdens koopavond op de Gedichtendag, 27 januari, zullen Huub de Vriend (compositeur), Caroline Devilee (zangeres) en Jan Scheerder (visuals) een aantal van de muurgedichten ten gehore brengen. Locatie: Boekhandel Van Stockum, Breestraat 113, Leiden; entree: gratis.

Letlandse president onthult muurgedicht 99

De president van de Letland, mevrouw Vaira Vike-Freiberga, bezoekt dinsdag 18 januari a.s. samen met koningin Beatrix Leiden. De Letse president houdt 's middags eerst een toespraak aan de Leidse universiteit. Daarna onthult Vike-Freiberga om 4 uur in het bijzijn van Beatrix het 99ste muurgedicht: Jūrai van de Letlandse Nora Kalna.

Alles over Tegen-Beeld

De Muurgedichten zijn er gekomen dankzij de stichting Tegen-Beeld. Maar die stichting doet nog veel meer! Lees alles over Tegen-Beeld op een nieuw deel van deze website.

Muurgedichten in Brabant

Al eerder berichtten we hier over muurgedichten in andere plaatsen. Inmiddels hebben we er een apart deel van deze site aan gewijd. Nu is er ook een site die er naar streeft alle bikkelharde poëzie in Brabant te verzamelen! Zie de website van Han van Meegeren.

Oud nieuws


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht