Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Egon Snelders , Vandaag ...

Egon Snelders, Vandaag ...


Dichter: Egon Snelders, Nederland
Gedicht: Vandaag ...
Locatie: voorheen Nieuwe Rijn 33 (schutting), Leiden
Sinds: 27 maart 2002 (inmiddels verdwenen)
Let op: Dit gedicht maakte geen deel uit van het project van de stichting TEGEN-BEELD.


Nederlands
Vandaag ...

Vandaag is de markt mijn gedicht
Ik zoek in het geruis
Zinnen van mijn gading
Een man loopt gehaast voorbij
Geen tijd voor bespiegelingen
Een ander hield ik staande
En gaande het gesprek 
ontstond het woord.


Op

Vernis

VernisVernis is de titel van een kunst- en cultuurprogramma dat door TV Rijnmond en TV West in samenwerking gemaakt wordt.

In 'Vernis' komen verschillende disciplines op artistiek gebied aan bod. In 'De Dropping' wordt een kunstenaar met een bus naar een willekeurige plek in de regio Zuid-Holland gebracht. Hij of zij krijgt de opdracht ter plekke een kunstwerk te maken en zich daarbij te laten inspireren door de omgeving. Dat kan een schilderij zijn, maar bijvoorbeeld ook een choreografie.

Op 27 maart 2002 (uitgezonden op 29 maart 2002) werd dichter Egon Snelders gedropt op de markt in het centrum van Leiden. Hij kreeg de opdracht een gedicht te maken samen met de voorbijgangers over de markt.


Op

"Marktgerichte schuttingtaal"

Op de Nieuwe Rijn stond plotseling een nieuw muurgedicht van de hand van Egon Snelders, die bij de meeste Leidenaren vooral bekend zal zijn als - inmiddels - oud-raadslid voor D'66. Egon is 45 jaar oud, getrouwd, en heeft 2 kinderen. Hij studeerde Nederlands en communicatiewetenschap. Van zijn beroep is hij communicatie-adviseur bij het minsterie van VROM. We vroegen Egon naar de achtergronden van hemzelf en dit al als "marktgerichte schuttingtaal" aangeduide gedicht.

"De macht van het woord heeft mij altijd bezig gehouden. Eigenlijk wilde ik psychiater worden; iemand genezen door met hem/haar te praten, leek mij wel wat. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen, maar mijn huidige beroep gaat duidelijk ook over de macht/kracht van het woord."

"Al van jongs af aan dicht ik. Op een aansprekende, gecomprimeeerde en meerlagige manier je verhaal vertellen trekt mij zeer aan. Ik houd van cryptogrammen en ik moet wel soms oppassen dat mijn gedichten dat niet ook worden. Ik ben lid van het Leids dichtersgilde" (Egon treedt 13 mei 2002 kort op in Café Favoriet in het Laktheater).

"Het marktgedicht ('Vandaag is de markt mijn gedicht') is tot stand gekomen in het kader van het programma 'De Dropping' van TV West. In dit programma werd ik gedropt op de markt in Leiden, met de opdracht om samen met marktbezoekers een gedicht te maken.

"Ik heb allerlei mensen aangesproken en hen regels of associaties 'ontfutseld'. Uit deze verzameling regels heb ik een kort gedicht gedestilleerd. De bedoeling was om het gedicht op een zichtbare plek (tijdelijk) te vereeuwigen. De schutting voor een winkel langs de markt die verbouwd werd, was hier ideaal voor. Vandaar dus."

Publicaties van Egon Snelders:

  • Een zaak van wederzijds verschil (gedichten, 1995, in eigen beheer)
  • Sprakeloos (aforismen,spreuken, 1997, gemeente Zandvoort)
  • Later, als in gedachten (gedichten, 1999, Gildereeks. Leiden)

(E-mail interview 13 april 2002)


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht