Nieuwsbrief Stichting Tegenbeeld
 
  Nieuwsbrief mei 2011

Dit is de allereerste nieuwsbrief van Stichting TEGEN-BEELD. De nieuwsbrief zal op onregelmatige tijden verschijnen en u op de hoogte brengen van de activiteiten waar de stichting zich mee bezighoudt.

image

Openlucht Poëziemanifestatie 14 juni

In 2011 is het 75 jaar geleden dat de Spaanse burgeroorlog begon en de beroemde dichter/schrijver Federico Garcia Lorca is omgebracht. Om hierbij stil te staan, heeft Stichting TEGEN-BEELD voor haar 11e Poëziemanifestatie gekozen voor Spaanstalige poëzie met Lorca’s gedichten als middelpunt. De titel: 'Pero que todos sepan no he muerto' ('Maar iedereen moet weten dat ik nog leef') is een regel uit een van Lorca's gedichten. 

Dinsdag 14 juni: 19.36 - 23.59 uur
Koornbrug/Vismarkt/Nieuwe Rijn, Leiden
Toegang gratis. Ook per boot bereikbaar!

Spaanse sferen
De manifestatie wordt om 19.36 uur geopend door burgemeester Henri Lenferink en de Spaanse Ambassadeur. Vervolgens worden tot circa 23.00 uur Spaanstalige gedichten voorgedragen, gezongen, gespeeld en gedanst door een mix van kunstenaars, wetenschappers, acteurs, zangers, dansers, ondernemers, scholieren, studenten en prominenten.

De manifestatie is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Leiden en is onderdeel van Cultuurmaand Leiden. Lees verder >

image

De dichter is een kleine God

Uitgangspunt van de poëziemanifestatie is een keuze geïnspireerd op de relatie van Lorca met dichters en gedichten uit de bundel ‘De dichter is een kleine God’, de 150 mooiste gedichten uit het Spaans, vertaald door Maarten Steenmeijer en Barber van de Pol.

Speciale uitgave
Ter gelegenheid van de poëzieavond verschijnt een essaybundel in beperkte – genummerde – oplage met een aantal gedichten van Lorca (in nieuwe Nederlandse vertaling) en een essay van Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanse letterkunde en cultuur en schrijfster, essayiste en vertaalster Barber van de Pol. 

Huisstijl voor TEGEN-BEELD

Huisvormgeefster Nenke van Wermeskerken van Tra[design] geeft TEGEN-BEELD een huisstijl cadeau: 
"Tra[design] bestaat 20 jaar en het is ook al bijna 20 jaar geleden dat het eerste gedicht op een muur is geschilderd. Een mooie gelegenheid om TEGEN-BEELD een huisstijl cadeau te geven!"

Voorzitter Hetty Leijdekkers is blij verrast. En ook Ben Walenkamp verheugt zich erop zijn eigen visitekaartjes te kunnen uitdelen!

image

Theatervoorstelling

De poezieavond wordt afgesloten door PS|theater met hun drijvende theatervoorstelling 'Balsa': Spaanse zielenroerselen op een vlot vol verhalen...
Lees verder >

Studium Generale Universiteit Leiden

Lezingen, films en muziek: 17 en 24 mei, 1 en 6 juni
Naar aanleiding van de Poëziemanifestatie heeft Studium Generale een serie samengesteld waarbij wordt ingegaan op de culturele en politieke situatie tijdens Lorca’s leven en zijn relaties met beroemde tijdgenoten als Pablo Neruda, Luis Buñuel, Salvador Dali en Manuel de Falla.

Lorca’s poëzie en toneelwerk worden besproken, maar ook zijn liederen en composities, want hij was behalve dichter en schrijver ook zanger, componist, pianist en tekenaar. Toegang gratis.  Lees verder >

Bulgaars muurgedicht, nr 103

Op 24 mei wordt op de hoek van de Breestraat/Ketelboetersteeg een nieuw gedicht toegevoegd aan de Leidse muurgedichtenreeks: een gedicht in Cyrillish schrift van Danila Stoyanova. Op 24 mei vieren de Bulgaren de dag van het Bulgaarse alfabet en het Slavische schrift. Het Cyrillische alfabet is vernoemd naar de Bulgaarse monnik Cyrillus die als eerste de Bijbel in het Slavisch vertaalde. Tegenwoordig wordt het Cyrillisch gebruikt in Macedonië, Servië, Rusland, Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft deelgenomen aan een van de openlucht Poëziemanifestaties of omdat u hebt aangegeven op de hoogte te willen blijven van de activiteiten van TEGEN-BEELD.

  Meer informatie:
Stichting TEGEN-BEELD, Leiden
Jacowies Surie 071 5130586
Ben Walenkamp 071 5131389
info@muurgedichten.nl
        Gesponsord door: