Stichting Tegenbeeld
Nieuwsbrief Stichting Tegenbeeld
 
  Nieuwsbrief juni 2011

Geslaagde Studium Generale over Lorca

Als opmaat naar de Openlucht Poëziemanifestatie organiseerden de Universiteit Leiden en Stichting TEGEN-BEELD een serie lezingen over Lorca, zijn leven, zijn werk en zijn tijd. De vier avonden met interessante voordrachten, prachtige films en temperamentvolle muziek trokken iedere keer een volle zaal. We kijken terug op een zeer geslaagde samenwerking met Studium Generale!

 

“Pero que todos sepan que no he muerto

Op dinsdagavond 14 juni is het weer zover: de 11e Openlucht Poëziemanifestatie van Stichting TEGEN-BEELD op en aan de Nieuwe Rijn in de binnenstad van Leiden. Van 19.36 uur tot en met middernacht worden ruim 80 gedichten van Spaanstalige dichters voorgedragen, gezongen, gespeeld en gedanst. U bent van harte welkom!

Geheel in het verlengde van Lorca's muzikale talent hebben veel deelnemers (Hilde Jansen en Ineke Pouw, Los Dos, Vetschillers, de Grilladero's, het Klein Leids Liederen koor, Dempsey, Tinga en de 10 tranen en Rik van Boeckel) het gedicht van hun keuze op muziek gezet. Ook de vele theateracts (Roos van der Werff, Fields of Wonder, Kuiper en Berbee) en de leerlingen van de Flamencoschool van Wil Lambregts maken van de poëzieavond één groot Fiesta! 

Laat u meevoeren door de Spaanse - maar ook door de prachtige in het Nederlands vertaalde - poëzie van o.a. Lorca, Borges, Huidobro, Guillen en Neruda

Lees verder >

1936 - 1939

De Openlucht Poëziemanifestatie op 14 juni begint om exact 19.36 uur met het luiden van de doodsklokken van de Hooglandsekerk, de Marekerk en het Stadhuis. Dit duurt tot 19.39 uur. Deze tijden verwijzen naar de sterfdatum van Federico García Lorca aan wie deze avond is opgedragen en naar de Spaanse Burgeroorlog die duurde van 1936 tot 1939.

 

Essaybundel

Ter gelegenheid van de Poëziemanifestatie verschijnt een bundel (oplage 298) met een essay van Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer en 3 gedichten van Lorca in nieuwe Nederlandse vertaling. De bundel is handgenummerd en op 14 juni voor 10 euro te koop bij onze charmante, niet te missen boekverkoopster! Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de ambassadeur van Spanje, Z.E. Francisco Javier Vallaure de Acha.

De bundel is tevens verkrijgbaar bij boekhandel Kooyker. Traditiegetrouw staan zij met een stand op de brug. Ditmaal met een selectie boeken over Lorca en de geschiedenis van Spanje. Ook verkopen zij de voor deze avond vrijwel onmisbare bundel 'De Dichter is een kleine God'. U kunt pinnen!

Fluistersetjes

BSG Media neemt dit jaar een fluisterset mee, een mobiele, draadloze installatie met koptelefoons voor meerdere toehoorders. U kunt een koptelefoon huren, zodat u niets hoeft te missen van de voordrachten!

 

Lorca in Leidse etalages

Niet alleen de boekhandels Kooyker en Van Stockum aan de Breestraat hebben hun etalages aan de Poëziemanifestatie en Lorca gewijd, ook de Bordelaise en Vooraf&Toe hebben hun etalages aangepast. Beeldend kunstenaar Simone de Jong maakte voor de laatste twee het ontwerp.

Overige activiteiten in juni

In het kader van Cultuurmaand Leiden vinden nog andere evenementen plaats waar een link met Spanje en de Openlucht Poeziemanifestatie wordt gelegd: in het Pinksterweekend Muziek in de Leidse Hofjes met een Spaanse route, op 16, 17 en 18 juni Spaanse films tijdens de Leids Film Festival Summer Special en in de midzomernacht het Openlucht Hotel. Ook de voorstelling 'Balsa' van PS|theater die op de Poëziemanifestatie in premiere gaat, is daarna op andere evenementen in Leiden te zien.

Bulgaars Muurgedicht onthuld

Op 24 mei is in aanwezigheid van Baron van Lynden het 103e muurgedicht onthuld. Het betreft een gedicht in Cyrillisch schrift van de Bulgaarse dichteres Danila Stoyanova. Lees verder >

        Gesponsord door:

Wil u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen: klik hier.