Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

TEGEN-BEELD in aktie

voor een muurgedicht van Rimbaud in Parijs

Le bateau Ivre

Lees ook de laatste nieuwsbrieven!Uniek project in Parijs

De stichting TEGEN-BEELD voert aktie om het 100 regels tellende gedicht Le bateau Ivre van Arthur Rimbaud op een muur in Parijs te schilderen!

Het nieuwste project van de Stichting speelt zich af in Parijs en omvat het plan om het gedicht Le Bateau Ivre op een muur aan de Place St. Sulpice - het 6e arrondissement van de stad - te schilderen. De stichting heeft voor deze historische locatie gekozen omdat Arthur Rimbaud dit gedicht voor het eerst aan zijn Franse dichtersvrienden heeft voorgedragen op de 1e etage van restaurant Denogeant, (nu Magasin Sequoia) aan de Place St. Sulpice.
 
Eeuwige roem!

Het idee voor een muurgedicht van Arthur Rimbaud is met enthousiasme ontvangen door de stad Parijs en de Nederlandse Ambassade aldaar. Zij hebben het project omarmd en elk een bijdrage toegezegd. Daarmee kan de Stichting een deel van de kosten dekken, voor het resterende deel wordt uw hulp gevraagd:

Ook u kunt dit bijzondere muurgedicht helpen verwezenlijken. Stichting TEGEN-BEELD geeft 200 certificaten van ieder 100 euro uit. Daarvoor krijgt u niets minder dan eeuwige roem in Parijs. De namen van de donateurs worden op een plaquette bij het gedicht vermeld.

U kunt meerdere certificaten kopen, ook voor uw kinderen bijvoorbeeld. Daarnaast krijgt u per certificaat een mooi handgenummerd exemplaar van het gedicht op A3-formaat.

Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte van de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief. Steunt u ons, zodat Arthur Rimbaud (en u) nooit meer weg te denken zijn uit Parijs?!
 
De dronken boot

Comme je descendais des Fleuves impassibles,
Je ne me sentis plus guidé par les haleurs:
Des Peaux-Rouges criards les avaient pris pour cibles,
Les ayant cloués nus aux poteaux de couleurs.


Dit zijn de eerste regels van het beroemde gedicht Le Bateau Ivre (De dronken
boot) van de Franse dichter Arthur Rimbaud (1854 - 1891). Dit honderd regels tellende gedicht prijkt - als het aan stichting TEGEN-BEELD ligt - samen met uw naam in 2012 op een Parijse muur bij het Place St. Sulpice.
Comité van aanbeveling
 • Drs. Hedy d'Ancona, oud-minister van cultuur en Chevalier de Légion d’Honneur
 • Drs. Elco Brinkman, oud-minister van cultuur, voorzitter Bouwend Nederland
 • Marcel Bugter, Président Alliance Française Zutphen,
  Président Fédération des Alliances Françaises des Pays Bas
 • Adriaan van Dis, auteur
 • S.E. J.M. Gaussot, oud-ambassadeur van Frankrijk
 • Prof. Mr. Dr. P.F. van der Heijden, rector magnificus en Voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden
 • Henri J. Lenferink, burgemeester van Leiden
 • Louis Claude Paulic, vice-president van de Association des Amis de Rimbaud
 • Drs A. Pechtold, lid Tweede Kamer D’66
 • Patricia Schneiders-Delvaulx, directeur van de Franse Kamer van Koophandel in Nederland
 • Z.E. de heer mr. H.H. Siblesz, ambassadeur van Nederland
Contact

Voor meer informatie over stichting TEGEN-BEELD, het project in Parijs en uw bijdrage leest u in de brochure met antwoordkaart.

Ook kunt u contact opnemen met:
Ben Walenkamp
Nieuwe Rijn 46
2312 JG Leiden
071 5131389 of (06) 29391567

Bankrekening: 88.28.60.623 t.n.v. Stichting TEGEN-BEELD, Leiden

info@muurgedichten.nl
le.bateau.ivre.2012@gmail.com


Meer over Rimbaud klik hier.
 
(Bovenstaande tekst is overgenomen uit de speciale Nieuwsbrief van de Stichting Tegen-Beeld)

Op  
 
Leiden exporteert muurgedichten naar Parijs

Dankzij de Leidse Stichting Tegen-beeld hangt ‘Le bateau ivre’ straks op de Parijse Place Saint-Sulpice. Vlaanderen heeft stripmuren, Leiden muurgedichten. Stichting Tegen-beeld exporteert de Leidse muurgedichten nu naar Parijs. ‘Le bateau ivre’ van Arthur Rimbaud hangt volgend jaar bij de Place Saint-Sulpice.

Meer dan honderd gedichten in dertig talen zijn verspreid door Leiden op muren aangebracht. De talrijke buitenlandse studenten van de universiteit en toeristen die door de stad wandelen worden overal verrast door een diepzinnige gedachte, een mooie vondst of treffende beeldspraak – vaak in hun eigen taal. In het Frans heeft schilder Jan Willem Bruins poëzie aangebracht van onder meer Pierre de Ronsard, Guillaume Apollinaire én Christoffel Plantijn.

Enkele jaren geleden was Ben Walenkamp, drijvende kracht achter de Leidse muurgedichten, in juni op de jaarlijkse poëziemarkt op de Place Saint-Sulpice in het zesde arrondissement. Ook Les Amis de Rimbaud hadden daar een stand. Iemand vertelde hem dat uitgerekend hier de nog jonge dichter op de eerste etage van restaurant Denogeant in 1871 voor het eerst ‘La bateau ivre’ (de dronken boot) aan zijn vrienden had voorgedragen. ‘Ik dacht meteen: dat gedicht moet hier komen.’

Volgend jaar is het zover. Afhankelijk van het weer schildert Bruins op 1 maart de eerste letters van het honderd regels tellende gedicht op de muur. Niet op de Place Saint-Sulpice zelf, waar Walenkamp niet alle eigenaars op één lijn kon krijgen, maar direct om de hoek in de Rue Ferou. ‘Dat is een overheidsgebouw, dat was makkelijker toestemming te krijgen’, zegt Walenkamp.

Het project kreeg steun van de Institut Néerlandais en de Nederlandse ambassade, die 10.000 euro beschikbaar stelde. Om de overige kosten te dekken verkoopt Stichting Tegen-beeld van Walenkamp 200 certificaten van 100 euro – in de eerste plaats aan Leidenaars, die hij eeuwige roem belooft: hun namen worden op een plaquette bij het gedicht aangebracht. Ook Parijs zelf zou met geld over de brug komen, maar zag daar op het laatste moment van af. Wel is de stad ‘erg meewerkend’ om alle benodigde vergunningen snel af te geven.

Sinds stichting Tegen-beeld in 1992 in Leiden begon met de muurgedichten, heeft het idee van min of meer literaire muren een grote vlucht gekregen. In Vlaanderen heeft dat vooral de vorm gekregen van stripmuren: Antwerpen heeft er inmiddels acht, Brussel al 356 en de gemeenten Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Zoersel, Schoten, Brasschaat en Kapellen openen in 2013 een striproute. Spraakmakend was het tijdelijke, 1100 meter lange gedicht dat Joke van Leeuwen in haar periode als stadsdichter van Antwerpen in de voetgangerstunnel onder de Schelde liet aanbrengen.

In Parijs is nog geen poëzie op de muur, vertelt Walenkamp. ‘Nou, eentje: op de residentie van de Nederlandse ambassade in de Rue de Grenelle hebben we “Zet het blauw” van Willem Hussem in twee talen aangebracht. Maar: binnen, dat is niet van buiten te zien.’ Wie een schildering van dit gedicht wil zien zal daarom naar Leiden moeten. Daar hangt het ook, aan een zijgevel op de Kaiserstraat.

(Maarten Dessing op Knack.be op maandag 3 oktober 2011 om 09u36)

Op  
 
Droom komt uit

Zes jaar leuren en zeuren bij de Franse overheid waren er voor nodig om een gedicht op een muur in Parijs te krijgen. Ben Walenkamp is blij dat het eindelijk is gelukt. Hij mag Le Bateau Ivre van Arthur Rimbaud aanbrengen en vraagt Leidenaren mee te delen in zijn eeuwige roem.

Ruim honderd gedichten zette Ben Walenkamp en zijn stichting Tegen-Beeld op muren in Leiden. Dat was genoeg. Nu moet Parijs er aan geloven, voorlopig met één wereldberoemd gedicht: Le Bateau Ivre van Arthur Rimbaus, dat wordt aangebracht op een prominente muur nabij Place Saint Sulpice.

'Ik kwam op het idee toen ik jaren geleden op een poëziemarkt in Parijs was. Daar werd Le Bateau Ivre voorgedragen. Ik dacht direct dat het mooi zou zijn om dit gedicht in de omgeving op een muur te schilderen, net zoals in Leiden al heel veel gedichten op muren staan. Een bijzondere opdracht. In Parijs is het de eerste keer dat zo'n project wordt uitgevoerd.'

Walenkamp ervoer dat zijn idee op zijn minst vragen opwierp. 'Een stel Nederlanders dat in Parijs aan de slag gaat met een Franse dichter. Dat is nogal vreemd. Ik kwam in de molen van de bureaucratie terecht. Wat in Nederland in een dag kan, duurt daar zes maanden. Het ging allemaal zo traag dat ik wel eens dacht, ik kap ermee. Aan de andere kant: als ik iets in mijn kop heb, gaat het er niet zo maar uit. Al had het twintig jaar geduurd, ik zou zijn doorgegaan. Overigens alle lof hierbij voor Hetty Leijdekkers, voorzitter van Stichting Tegen-Beeld. Ik kan wel een grote mond hebben, zonder haar was het toch wel heel moeilijk geworden.'

'Uiteindelijk kwam de medewerking, maar niet het geld. De Nederlandse ambassade wilde wel haar steentje bijdragen. Maar niet genoeg voor de financiering van het hele project. Daarom zijn we een actie gestart, speciaal voor Leidenaren. Tweehonderd mensen kunnen zich aan dit unieke project verbinden via hun naam op de plaquette die naast het gedicht komt te hangen. Naast deze eeuwige roem krijgen ze ook een fraaie druk van het gedicht op A4-formaat. Het gaat om 200 certificaten van elk 100 euro. De eerste tachtig zijn al verkocht, we hebben ook nog veertig toezeggingen. Wij roepen de hulp in van betrokken Leidenaren om de 200 vol te maken.'

Meer informatie via info@muurgedichten.nl

(Eric Hoenson in HET op Zondag van 23 oktober 2011)
 
Op Terug Home Opvolgend muurgedicht