Apartheidsmuur

Het gedicht van Mahmoud Darwish werd door Jan Willem Bruins geschilderd op een spandoek.

Het gedicht van Mahmoud Darwish werd door Jan Willem Bruins geschilderd op een spandoek.

Gelijktijdig met de muzikale muurgedichtendag op 6 juni 2004 in SociŽteit Kunstkring de Burcht ondersteunde de Stichting Tegen-Beeld voor de deur een manifestatie Stop de muur! tegen de Apartheidsmuur in Palestina. Ter plekke heeft Jan Willem Bruins een gedicht van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish geschilderd op een symbolische Apartheidsmuur.

De Nederlandse vertaling van het gedicht luidt:

Mijn land ver van mij…gelijk mijn hart 
Mijn land dicht bij mij…gelijk mijn gevangenis 
Waarom bezing ik 
Een plaats...mijn gezicht is toch ook een plaats? 
Waarom zing ik 
Voor een kind dat slaapt op de saffraan.

Op

Stop de Muur!

Landelijke campagne tegen Apartheidsmuur

Op zaterdag 5 juni start de Initiatiefgroep Stop de Muur! een landelijke publiciteitscampagne tegen de Muur die Israel bouwt op Palestijns gebied. De Stop de Muur! Karavaan trekt met bekende sprekers, aangrijpende foto's en feitelijke informatie door alle provincies van Nederland. Op een indringende manier komt het onrecht dat zich nu in Palestina afspeelt naar de Nederlandse straten en zalen.

De bouw van deze muur, die wegens de ernstige mensenrechtenschendingen die hij met zich meebrengt, ook wel Apartheidsmuur wordt genoemd is door een VN-resolutie veroordeeld. Israel gaat echter versneld door met de bouw. Daarom achten mensenrechtenorganisaties en vredesgroepen het wereldwijd nodig hiertegen te protesteren.

Paul de Waard, Gretta Duisenberg, Hajo Meyer en andere prominente Nederlanders zullen zich tijdens acties en discussies uitspreken tegen de bouw van de Muur. Palestijnen en Israeli's delen hun persoonlijke ervaringen. Foto's, video's en straattheater laten het Nederlands publiek zien welke gevolgen de Muur voor Palestijnen heeft. De Stop de Muur! Karavaan wordt georganiseerd met tientallen lokale vredesgroepen, jongeren- en andere maatschappelijke organisaties en is onderdeel van de wereldwijde Stop the Wall Campaign.

Start in Leiden

De start van de Stop de Muur! Karavaan vindt plaats in Leiden. Hans Feddema opent de Karavaan tegen de achtergrond van het 'Muzikale Muurgedichten festival' in de Burcht, waar het ensemble 'Street Fable' een aantal van de gedichten ten gehore brengt die verspreid door Leiden op gevels en muren staan.

De Stop de Muur! Karavaan wordt mogelijk gemaakt door het HIVOS. Initiatiefgroep Stop de Muur! is een samenwerkingsverband tussen Stop de Bezetting, het Nederlands Palestina Komitee en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland.

(Persbericht Nederlands Palestina Komitee)


Op

Stop de apartheidsmuur!

De staat IsraŽl bouwt in razend tempo een afscheiding, bestaande uit deels hek en deels muur, dwars door Palestijns gebied, de Westelijke Jordaanoever. Deze afscheiding noemen we "Apartheidsmuur" omdat hij de Palestijnen bijeendrijft op dezelfde wijze als indertijd het Apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De termen "hek" en "muur" zijn veel te zwak om aan te geven wat een monsterlijke constructie het is. Het hek is 100 meter breed doordat het een enorme verboden zone inclusief alarmelectronica bevat. De muur is 9 meter hoog, bestaat uit walgelijk lelijke betonelementen met op regelmatige afstanden wachttorens met schietinrichtingen.

De bedoeling van de Apartheidsmuur is niet, zoals IsraŽl wil laten geloven, bescherming tegen aanslagen. Dan zou hij immers op de grens tussen IsraŽlisch en Palestijns gebied staan, net als het hek dat om de Gazastrook staat. Nee, hij staat midden in Palestijns gebied en als hij af is wordt hij een omheining rond een ghetto. De Palestijnen worden door etnische zuiveringen verdreven van hun eigen grond. Die grond wordt gestolen door IsraŽl en ingelijfd.

Tijdens het bouwen van de muur worden landbouwgronden onteigend, huizen gesloopt, waterbronnen vernield en mensen massaal van hun grond verjaagd. Dit alles gaat op zeer brute wijze, waarbij honderdduizenden Palestijnen alles kwijtraken wat zij hebben. Scholen, ziekenhuizen, water, voedsel, familie wordt voor hen onbereikbaar. Hen wordt verboden te leven.

Stop het! Protesteer! Het is onmenselijk en in strijd met al het internationaal recht.

(Op de website van Stop de Muur!)


Op

Prins Clausprijs 2004 voor Palestijnse dichter

Krachtige poŽzie Mahmoud Darwish

De Palestijnse dichter Mahmoud Darwish krijgt dit jaar de Prins Claus-prijs. De prijs van 100.000 euro wordt op 1 december in het koninklijk paleis in Amsterdam uitgereikt door de prinsen Constantijn en Friso. Darwish ontvangt de prijs voor zijn krachtige en over de hele wereld bekende poŽzie, die zijn leven als balling en zijn verlangen naar zijn vaderland verbeeldt.

De Prins Clausprijs wordt sinds 1997 toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, AziŽ, Latijns-Amerika en de Cariben. Het Fonds wil met de keuze voor Darwish aandacht besteden aan de positieve resultaten van asiel en migratie.

Mahmoud Darwish werd in 1942 geboren in Palestina. Bij de stichting van de staat IsraŽl vluchtte het met zijn familie naar Libanon. Zijn eerste gedicht publiceerde hij toen hij twaalf was, het ging over de reis van zijn familie van Palestina naar Libanon. Darwish keerde in 1960 terug naar IsraŽl waar hij een tijd als journalist werkte. In 1970 moest hij zijn geboortegrond wederom verlaten. Hij leefde vervolgens 26 jaar in ballingschap in diverse landen.

De Palestijnse dichter schreef twintig boeken waarin hij zijn persoonlijke ervaringen in langdurige ballingschap in eenvoudige en krachtige taal verwoordt. Darwish wordt gezien als de 'dichter des vaderlands' van de Palestijnen, een eer die hij zelf eerder als last ervoer. Hij was ook een vooraanstaand lid van de PLO. In 1993 nam hij ontslag als lid van het uitvoerend comitť, uit protest tegen de Oslo-akkoorden. Hij vond dat die niet tot een rechtvaardige situatie voor de Palestijnen zouden leiden, omdat die hen geen recht op zelfbeschikking gaven en geen oplossing boden voor het vraagstuk van de Palestijnse vluchtelingen.

(In het Leidsch Dagblad van woensdag 13 oktober 2004)


Op

Friso reikt Prins Claus Prijs uit

Prins Friso heeft de Prins Claus Prijs (100.000 euro) woensdagmiddag in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam uitgereikt aan de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses MŠxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Mabel woonden de plechtigheid bij.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in met name Afrika, AziŽ, Latijns-Amerika en de CaraÔben. De instelling van de prijs was bedoeld als een eerbetoon aan prins Claus.

Mahmoud Darwish ontving de prijs volgens het Prins Claus Fonds voor zijn "krachtige en over de hele wereld bekende poŽzie, die zijn leven als balling en zijn verlangen naar zijn vaderland verbeeldt. De prijs voor Darwish sluit aan bij het nieuwe aandachtspunt van het Fonds: de positieve resultaten van asiel en migratie."

Omstreden toekenning

De toekenning is niet onomstreden. De SGP vindt het 'twijfelachtig' dat een van de Prins Clausprijzen is toegekend aan Darwish. "In 1993 trad hij uit de PLO uit protest tegen de vredesakkoorden van Oslo. Darwish vond dat de Palestijnen te gematigd waren. In 1988 veroorzaakte hij veel commotie door in een gedicht ervoor te pleiten dat alle joden uit IsraŽl zouden moeten verdwijnen", aldus de fractie.

Ook Likud Nederland en de Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ) toonden zich deze week om dezelfde reden bijzonder ongelukkig. Het bestuur van de FNZ zei woensdag in een verklaring niet te begrijpen dat "deze haatzaaiende voorstander van geweld" de cultuurprijs krijgt.

(ANP-bericht van 1 december 2004, 16:30:13)


Op Terug Home Opvolgend muurgedicht