Fernando Pessoa (2001)

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa

Ode van de zee en andere gedichten

Op 12 juni a.s. vindt op de Koornbrug in de oude binnenstad van Leiden de vierde PoŽziemanifestatie plaats: een avond lang gedichten en 'Ode van de zee' van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Inleider is August Willemsen, de vertaler van de gedichten van Pessoa in het Nederlands, en sprekers zijn onder andere de ambassadeur van Portugal, Rudy Kousbroek, Anton Korteweg, Vincent Icke en Ilja Leonard Pfeijffer. In de pauzes treedt de Portugese zangeres Monica Triga op. Begeleid door gitaristen en een accordeonist zingt zij Fado's, de melancholieke levensliederen van de Portugezen.

Organisator van het evenement is de Stichting TEGEN-BEELD, die ook initiator is van de inmiddels beroemde Muurgedichten in Leiden. Tijdens de avond is werk van Pessoa te koop, en ook een eenmalige, genummerde uitgave van 'Ode van de zee', Pessoa's meeslepende, maritieme bespiegelingen.

De locatie is Koornbrug/Vismarkt/Nieuwe Rijn in het centrum van Leiden en de toegang is gratis. De PoŽziemanifestatie begint om 19.30 uur en eindigt om 23.00 uur. De locatie is ook met de boot bereikbaar.

(Persbericht Stichting Tegen-Beeld)


Op

50.000 keer gratis De Waarheid over de Zee

De gedichten zitten duurzaam verankerd in de zeedijken ...

De gedichten zitten duurzaam verankerd in de zeedijken ...

Sedert eind februari zijn van De Panne tot Knokke-Heist op 103 locaties langs de kustlijn gedichten te lezen. Met het project De Waarheid over de Zee en de Literaire Stempels maakt de organisatie Behoud de Begeerte, gesteund door de Vlaamse minister voor Toerisme en door de afdeling Waterwegen Kust van AWZ van de kust de meest poŽtische promenade van het land.

De gedichten zitten duurzaam verankerd in de zeedijken, de staketsels, de bestrating en het straatmeubilair. De Waarheid over de Zee is de afsluiter en meteen het koninginnestuk van het project Literaal, dat vorige zomer van start ging.

De 103 Literaire Stempels zijn gebundeld in het boek De Waarheid over de Zee. Sedert 15 maart zijn 50.000 exemplaren van het boek gratis verkrijgbaar in de bibliotheken en toeristische diensten in alle badplaatsen van de Vlaamse kust. In de bibliotheken is ook telkens een uitleenexemplaar voorhanden.

Naast de gedichten en de Ode Maritima van de Portugese meesterdichter Fernando Pessoa staan in het boek ook plannetjes, die de fietsende en wandelende recreant deze zomer langs de diverse poŽziepunten zullen voeren.

In De Waarheid over de Zee treft men bovendien een prachtige reportage aan van meesterfotograaf DaniŽl de Kievith, die bij zijn scheppingsdrang werd gesteund door de afdeling Waterwegen Kust. Tussen mei en oktober 2004 zijn de bijzondere foto's ook te bewonderen tijdens een ambulante tentoonstelling in alle kustbibliotheken.

Meer info: www.literaal.be

(Bericht op de website van administratie Waterwegen en Zeewezen, BelgiŽ 19 maart 2004; foto: DdeK)


Op Terug Home Opvolgend onderwerp