Zilveren Veer 2003

Jan Willem Bruins en Piet van Veen met de cheque van 3.500 euro (foto Chris de Waard).

Jan Willem Bruins en Piet van Veen met de cheque van 3.500 euro (foto Chris de Waard).

Na driemaal eerder genomineerd te zijn heeft Stichting TEGEN-BEELD dan nu eindelijk de nominatie kunnen verzilveren. Een cheque van 3.500 euro, bloemen, felicitaties, champagne en natuurlijk de opspelding van de Zilveren Veer speld vormden het hoogtepunt van deze avond. Na een cultureel programma en de altijd weer spannende uitslagenronde, barstte er een daverend applaus los toen de uitslag bekend werd. De stichting, die Leiden van fraaie muurgedichten voorziet en sinds enkele jaren ook een openlucht poëziemanifestatie organiseert, was duidelijk favoriet bij het aanwezige publiek. Ook de jury vond het blijkbaar tijd worden dat TEGEN-BEELD de Zilveren Veer zou ontvangen en kende het grootste deel van de beschikbare stemmen aan de stichting toe.

(Op de website van De Zilveren Veer)

Op

Verrassende Zilveren Veer

De uitslag is maar op één manier uit te leggen. De stichting Tegen-Beeld heeft de Zilveren Veer te danken aan de steun van de jury. De 23.000 punten van het publiek werden redelijk gelijk over de vijf genomineerden verdeeld. De jury had een zelfde aantal punten te verdelen en daarvan gingen er meer dan 15.000 naar Tegen-Beeld.

Het was de verrassende ontknoping van de gala-avond in de Leidse Schouwburg. Presentatrice Judith de Bruin, onder meer bekend van het spelletjesprogramma 'Get the picture', gaf de vijf genomineerden de gelegenheid zich te presenteren. Door middel van een filmpje en een kort vraaggesprek konden ze zich aan het publiek voorstellen. Op de uitslag had het geen invloed meer. Door de punten van het publiek en de jury bij elkaar op tellen, was de winnaar al bepaald.

Roland Helmer (LAKtheater, Leiden), Guido Creuwels (Parktheater, Alphen aan den Rijn), Eylard van Hall (Zomer Schilder Festival Noordwijk) en de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) moesten het allemaal afleggen tegen de stichting Tegen-Beeld. ,,Het werd ook hoog tijd'', zegt penningmeester Piet van Veen in een eerste reactie. ,,Het was de vierde keer dat we genomineerd waren. Als het nu weer niet gelukt was de prijs te winnen, waren we de volgende keer niet meer gekomen. Het zou te pijnlijk worden.''

Tegen-Beeld is in 1992 ontstaan en ging in dat jaar op zoek naar muren in Leiden die met een gedicht beschilderd zouden kunnen worden. De victorie begon in de Kloksteeg. Van Veen moest in eerste instantie met zijn kompanen Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins op jacht naar muren. ,,Al gauw kregen we steeds meer muren aangeboden. De belangrijkste voorwaarde is dat het gedicht vanaf straat zichtbaar moet zijn.''

Het plan was om in het jaar 2000 honderd gedichten aan het Leidse stadsbeeld te hebben toegevoegd. Door een aantal tegenslagen wordt die mijlpaal naar alle waarschijnlijkheid pas volgend jaar bereikt. ,,En dan stoppen we ermee'', zegt Piet van Veen. ,,Als afsluiting willen we gedicht 101 schilderen in de omgeving van het station, zodat alle bezoekers kunnen zien dat deze stad iets met poëzie doet. Onze keuze is gevallen op 'De Profundis' van Garcia Lorca.'' Hij las het gisteravond voor.

Inmiddels heeft Tegen-Beeld de activiteiten uitgebreid met een jaarlijks terugkerend poëziefestival. Steeds staat een andere dichter centraal. Afgelopen zomer gebeurde dat voor de vierde keer en werd werk van de Griekse dichter Kavafis voorgedragen. Van Veen verklapt dat inmiddels op nieuwe plannen gebroed wordt.

Uitreiking Zilveren Veer (foto Chris de Waard).

Uitreiking Zilveren Veer (foto Chris de Waard).

Juryvoorzitter Frans Struben, notaris in Alphen aan den Rijn, gaf aan dat de laagdrempeligheid van de activiteiten van Tegen-Beeld in haar voordeel hebben gepleit. ,,De gedichten zijn 24 uur per dag voor iedereen toegankelijk. Ze zijn door de uiteenlopende talen niet altijd voor iedereen leesbaar. Maar met de typografie en vormgeving geven ze toch een extra dimensie aan Leiden. Voor sommige juryleden was dat reden om al hun punten aan deze stichting te geven.''

Tussen de presentaties en puntentellingen door waren er gisteravond optredens van het hilarische, muzikale duo Stenzel & Kivits en zangeres Patty Trossèl, die jaren geleden furore maakte als La Pat maar ook onder haar eigen naam nog altijd die geweldige stem met dat enorme bereik heeft.

Aan de Zilveren Veer is een bedrag van 3500 euro verbonden. ,,Het geld gaat in een restauratiefonds'', meldt Piet van Veen. ,,Dat wordt gevormd om herstelwerkzaamheden aan gedichten te kunnen uitvoeren. Je voelt je er toch verantwoordelijk voor. Er zijn al een paar gedichten die de tand des tijds niet hebben doorstaan.''

De volledige uitslag van de Zilveren Veer 2003 is: Stichting Tegen-Beeld (19.973 punten), Leidse Video en Smalfilm Liga (9.090 punten), Eylard van Hall (5.667 punten), Roland Helmer (4.767 punten) en Guido Creuwels (4.467 punten).

(Theo de With in het Leidsch Dagblad van woensdag 12 november 2003)


Op

Stichting TEGEN-BEELD winnaar Zilveren Veer

jan willem bruins neemt Zilveren Veer in ontvangst(foto Chris de Waard).

Jan Willem Bruins neemt Zilveren Veer in ontvangst (foto Chris de Waard).

Drie keer eerder waren ze genomineerd en dinsdagavond was het dan eindelijk raak. Na hun vierde nominatie voor de Zilveren Veer Cultuurprijs ging de Stichting TEGEN-BEELD, bekend van de muurgedichten in Leiden, er met de eerste plaats vandoor. TEGEN-BEELD stopt het geldbedrag van 3500 euro in een fonds voor de restauratie van de gedichten. Tweede werd de Leidse Video- en Smalfilm Liga die overigens door het publiek op nummer 1 was gezet. De vakjury gaf echter zoveel punten aan de Stichting TEGEN-BEELD dat die uiteindelijk de Zilveren Veer in ontvangst kon nemen.

Opvallende afwezige bij de prijsuitreiking was Ben Walenkamp. Hij is al sinds jaar en dag de grote drijvende kracht achter de Leidse Muurgedichten, maar was verbolgen dat ze nu al drie keer waren genomineerd zonder te winnen. Voor deze vierde nominatie bedankte hij dan ook en liet de finale-avond aan zich voorbij gaan. Jan Willem Bruins nam de prijs mede namens Ben Walenkamp in ontvangst.

(Chris de Waard op de website van Sleutelstad.nl)


Op Terug Home Opvolgend onderwerp