Terug Home Opvolgend muurgedicht
Bookmark and Share

Cornelis Bastiaan Vaandrager , Nederlandse Spoorwegen

Cornelis Bastiaan Vaandrager , Nederlandse Spoorwegen


Dichter: Cornelis Bastiaan Vaandrager, Nederland, 1935 - 1992
Gedicht: Nederlandse Spoorwegen
Locatie: Morsweg 16, Leiden
Sinds: november 2003 (nummer 93)

Nederlands

Nederlandse Spoorwegen

Tanja, je kunt kiezen:

  9.08
  9.28
    39
    55
 10.09
    30
    39
 11.09 
 11.43

Doe Amsterdam de groeten
en geen gesodemieter.

Gespiegeld

Op

Toepasselijk

Voor wie het nog niet wist: het staat natuurlijk een ieder vrij om een muur voor een gedicht aan te bieden, of om zelfs een specifiek muurgedicht aan te vragen. Maar de mensen van Tegen-Beeld hebben altijd het laatste woord over wat er waar op een muur komt. Bij dit muurgedicht konden alle betrokkenen het makkelijk eens worden.

Het gedicht moest aan een aantal eisen voldoen: zowel bewoners als Tegen-Beeld moesten het natuurlijk mooi vinden en het moest passen op de beperkte ruimte. De locatie ligt aan een looproute naar het station - en bovendien vlakbij een spoorwegovergang. Alleen al daarom is "Nederlandse Spoorwegen" heel toepasselijk. Nog mooier wordt als je weet dat beide bewoners treinforens zijn. Van Leiden respectievelijk naar Rotterdam (de stad van Vaandrager) en Amsterdam (de bestemming van de Tanja in het gedicht).

Omdat het gedicht in een portiek zit verstopt, vroeg het om iets bijzonders. Door de spiegel zien de mensen die van het station komen iets, en de mensen die er heen gaan meer, maar dan in spiegelbeeld. Sommigen laten zich intrigeren en lopen even terug. De kleuren zijn de oorspronkelijke NS-kleuren, uit Vaandragers tijd! Opgekregen van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

(Ontleend aan een e-mail van de bewoners d.d. 1 januari 2004)


Op

Vaandrager op Leids muurtje

Cornelis Bastiaan Vaandrager was een aparte man. Zo hij iets was, was hij een Rotterdammer. Op een muurtje aan de Morsweg in Leiden staat sinds november 2003 nu een gedicht van Vaandrager. Grappig: een man die geboren, getogen en gestorven is in Rotterdam, krijgt in Leiden op een muur een van zijn gedichten, dat handelt over treinen naar Amsterdam.

(Jos Damen in 'Jos las Leids' in Forum, Nieuwsbrief van de Faculteit der Letteren, Jaargang 3, nummer 6, december 2003)


Op

Links    :

Op Terug Home Opvolgend muurgedicht